Τι είπαν Μέρκελ - Τσίπρας πίσω από τις κλειστές πόρτες

Τι είπαν Μέρκελ - Τσίπρας πίσω από τις κλειστές πόρτες
Το κλίμα αλλά και τα όσα συζήτησαν κατά διάρκεια της συνάντησής τους η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιγράφει σε νέο άρθρο του για τους Financial Times o αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι το Βερολίνο παραμένει σταθερό στη θέση της ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ενώ η κ. Μέρκελ εξέφρασε στον κ. Τσίπρα τον προβληματισμό της για τους αργούς ρυθμούς στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή και η ίδια αισθάνεται απειλή από το κόμμα της καθώς το 1/3 των βουλευτών απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διεμήνυσαν στην Ελλάδα πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση της χρηματοδοτικής βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη, χωρίς την έγκριση από το πιο σκληρό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δημιουργώντας μια αντιπαράθεση που μπορεί να αφήσει την Αθήνα χωρίς πόρους ακόμα και βαθιά μέσα στον Ιούνιο.

Το μήνυμα, που μεταφέρθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ, την Γερμανίδα καγκελάριο στον Έλληνα ομόλογο της Αλέξη Τσίπρα σε συνάντηση στην Ρίγα, καθώς και από χαμηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους στους Έλληνες συνομιλητές τους, έρχεται την στιγμή που το ΔΝΤ εξετάζει κατά πόσον θα κρατήσει το δικό του μερίδιο των €3,6 δισ. από την δόση των €7,2 δισ. που χρειάζεται η Αθήνα για να μην χρεοκοπήσει.

Οι Έλληνες και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές πιέζουν για να ολοκληρώσουν μια συμφωνία ως το τέλος του μήνα για να εκταμιευτούν πόροι από το πρόγραμμα διάσωσης πριν από τις 5 Ιουνίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει €1,5 δισ. προς το ΔΝΤ. Αλλά η εξασφάλιση της έγκρισης του ΔΝΤ για μια συμφωνία περιπλέκει σημαντικά το χρονοδιάγραμμα.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αντιστρέψει πολλές από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και δεν πιστεύουν ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θα επιτρέψουν την σταδιακή μείωση του διογκούμενου χρέους.

Στελέχη του ΔΝΤ είπαν στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι δεν θα εκταμιεύσουν βοήθεια χωρίς μια «περιεκτική» συμφωνία που θα αρχίσει να μειώνει το επίπεδο του χρέους. Θέλουν επίσης διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της για τους επόμενους 12 μήνες, μια απαίτηση που προϋποθέτει την δέσμευση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης σε ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης.

Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν στους ομολόγους τους στην ευρωζώνη πως ανησυχούν για την σκληρή στάση που κρατάει το ΔΝΤ και υποστήριξαν πως οι όροι που ζητάει δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί πολιτικά, ειδικά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, που παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Το ΔΝΤ έχει συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πόσο σκληρή στάση πρέπει να κρατήσει, με την Επιτροπή να φθάνει μέχρι και το να συζητά τον αποκλεισμό του Ταμείου από την συμφωνία. Αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν ενοχληθεί από τις παρεμβάσεις της Κομισιόν και έχουν ξεκαθαρίσει ότι και οι τρεις θεσμοί – το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – πρέπει να εγκρίνουν το deal.

«Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί και με τους τρεις θεσμούς» είπε η κ. Μέρκελ στη Σύνοδο της Ε..Ε στην Ρίγα την Παρασκευή. «Πρέπει να γίνει εντατική, πολύ εντατική δουλειά».

«Ακούνε (οι Έλληνες) παρά πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν πως μπορεί να υπάρξει μια μερική συμφωνία» είπε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης στις συζητήσεις. «Δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Και δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ. Και το ΔΝΤ είναι πάρα πολύ σκληρό».

Σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για την συνάντηση ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης στην Ρίγα, στην οποία έλαβε μέρος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία της για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών, διερωτώμενη γιατί οι Έλληνες διαπραγματευτές διέκοψαν επανειλημμένα τις συζητήσεις με τους θεσμούς τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η καθυστέρηση ήταν αναγκαία για να ενισχυθεί η πολιτική στήριξη στο εσωτερικό, όπου η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με «ρήξη» με τους διεθνείς δανειστές και ζητά την μη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων.

Στην συνάντηση, ο κ. Ολάντ στήριξε την κ. Μέρκελ στην επιμονή της η Ελλάδα να συμπεριλάβει στην συμφωνία και το ΔΝΤ, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Με βάση αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την θέση του ΔΝΤ, η αντιπαράθεση με την Αθήνα αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν πως οι δαπάνες για τις συντάξεις έχουν αυξηθεί από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο και τώρα αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, το οποίο τα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν ότι δεν είναι βιώσιμο.

Η σκληρή γραμμή της Γερμανίας έρχεται την στιγμή που η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας αποστασίας στην Bundestag από το δικό της Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ, βουλευτές του οποίου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα εγκρίνουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς την άδεια του ΔΝΤ.

Περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών από το κόμμα της έχουν διαμηνύσει πως θα αντιταχθούν σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Η κ. Merkel είναι γνωστό πως είναι αποφασισμένη να αποφύγει το «Grexit» από την ευρωζώνη για χάρη της βαλκανικής σταθερότητας και ευρύτερων πολιτικών παραγόντων. Αλλά έχει πει στους ηγέτες των κομμάτων ότι μπορεί να το κάνει μόνο αν κάνει υποχωρήσεις η Αθήνα.

«Η ίδια λέει “θα κάνω ότι χρειάζεται για να κρατήσω μέσα την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να το κάνω χωρίς αυτούς”» είπε ανώτατος βουλευτής του CDU. «Στο τέλος της ημέρας, το κόμμα θα ψηφίσει ότι υποστηρίξει η Καγκελάριος, αλλά θα πρέπει να παλέψει για αυτό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ