JDC: Το ΔΝΤ δανείζει στην Ελλάδα με υπερτριπλάσιο επιτόκιο

JDC: Το ΔΝΤ δανείζει στην Ελλάδα με υπερτριπλάσιο επιτόκιο
Κέρδη ύψους 2,5 δισ. ευρώ έχει αποκομίσει το ΔΝΤ από τα δάνεια που έχει συνάψει με την Ελλάδα, αφού δανείζει στη χώρας με υπερτριπλάσιο επιτόκιο από το αναγκαίο. Αυτό υποστηρίζει ο διεθνής οργανισμός Jubilee Debt Campaign (JDC) σε πρόσφατη έκθεσή του.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, το ΔΝΤ δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο 3,6%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το αναγκαίο, ώστε το Ταμείο να καλύπτει όλα τα κόστη του. Υπολογίζεται πως με επιτόκιο 0,9% τα ποσά θα υπερκαλύπτονταν, βάσει των υπολογισμών του JDC.

Το γεγονός πως το επιτόκιο του ΔΝΤ είναι υπερτριπλάσιο από αυτό, οδηγεί στο συμπέρασμα πως το Ταμείο από τα δάνεια προς την Ελλάδα από το 2010, έχει «καθαρά» κέρδη ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση τα συνολικά κέρδη του ΔΝΤ από τα δάνεια των χωρών που έχουν καταφύγει σε αυτό ανέρχονται στο ποσό των 8,4 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2010-2014. Τα κέρδη προστίθενται στα αποθεματικά του ΔΝΤ που σήμερα ανέρχονται συνολικά σε 19 δισ. ευρώ, και που σκοπό έχουν να αντισταθμίσουν ενδεχόμενη αποτυχία κάποιας χώρας να αποπληρώσει τα δάνειά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ