Αίτημα Βαρουφάκη για έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 10 δις ευρώ

Αίτημα Βαρουφάκη για έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 10 δις ευρώ
Αίτημα για την έκδοση νέων εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν αλλά και στον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Στόχος της Αθήνας είναι να μπορέσει η χώρα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της και να διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει με τις προγραμματισμένες εκδόσεις το ετήσιο ποσό των 15 δισ. ευρώ σε μορφή εντόκων γραμματίων που δικαιούται βάσει συμφωνίας με την τρόικα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε το όριο αυτό να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι για την ώρα εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στην πρόταση της Αθήνας, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συστήσει στις ελληνικές τράπεζες - κύριους αγοραστές των ελληνικών τίτλων - να μην επενδύσουν εκ νέου σε έντοκα γραμμάτια, στο πλαίσιο της προσεκτικής διαχείρισης της ρευστότητάς τους.

Η Αθήνα ζητεί και την άμεση επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που μέχρι τώρα είναι συνδεδεμένα με την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ