MarketWatch: Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για ένα Grexit
«Εάν ήταν να έρθει αυτό, δεν θα ήταν ένα απλό έργο. Και ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η αναταραχή που θα περιέβαλε τη διάσπαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Μολονότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι “στα όπλα” αναφορικά με αυτή την προοπτική, αξίζει μία πιο στενή ματιά στο πώς ακριβώς μία ελληνική έξοδος θα μπορούσε να εξελιχθεί», σημειώνει ο δημοσιογράφος.
«Μια πιθανή οδός έχει περιγραφεί λεπτομερώς από τον οικονομολόγο Roger Bootle, τον ιδρυτή της εταιρείας ερευνών Capital Economics με έδρα της το Λονδίνο. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο κέρδισε το 2012 το βραβείο Wolfson Economics, που ήταν ένας διαγωνισμός για προτάσεις σχετικά με το πώς να διαλυθεί η ευρωζώνη», προσθέτει ο William Watts, παραθέτοντας ορισμένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου:
- Μυστικές προετοιμασίες, έλεγχοι κεφαλαίων: Αυτό θα είναι απαραίτητο διότι η είδηση μίας εξόδου θα οδηγούσε σε bank run. «Εξάλλου, ποιος θα ήθελε να αφήσει τα ευρώ του σταθμευμένα σε μία ελληνική τράπεζα για να τα δει να μετατρέπονται σε ένα βράδυ σε δραχμές;» Ως εκ τούτου, οι προετοιμασίες πρέπει να γίνουν εν κρυπτώ από μία μικρή ομάδα αξιωματούχων και μετά να εφαρμοστούν αμέσως, γράφει ο Bootle και οι συνεργάτες του.
Προσωρινοί έλεγχοι κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου του προσωρινού κλεισίματος των τραπεζών, θα ήταν ζωτικής σημασίας πριν την αποχώρηση.
- Ισοτιμία με το ευρώ (στην αρχή): Προκειμένου να διατηρηθεί η διαφάνεια των τιμών και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, θα ήταν καλό να εισαχθεί το νέο νόμισμα σε ισοτιμία με το ευρώ. Με άλλα λόγια, αν η τιμή ενός αντικειμένου ήταν 1,35 ευρώ, τώρα θα είναι 1,35 δραχμές. Σημειώνουν ότι η δραχμή θα πρέπει βέβαια να είναι ελεύθερη να υποχωρήσει στις αγορές ξένου συναλλάγματος και αυτό είναι πραγματικά σημαντικό να το κάνει.
- Επαναπροσδιορισμός χρέους, ουσιαστική αθέτηση πληρωμών: Η κυβέρνηση θα πρέπει να μετατρέψει το χρέος της στο νέο νόμισμα και να καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους, κάτι που πιθανότητα θα περιλαμβάνει μία «ουσιαστική αθέτηση πληρωμών», γράφουν, καθώς επίσης να καταστήσει σαφές την πρόθεση να ξεκινήσει να εξυπηρετεί το εναπομείναν χρέος το συντομότερο δυνατόν.
Όπως αναφέρει ο Γουότς, ο Μπουτλ και η ομάδα του πρότειναν αρκετές ακόμα συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης η Εθνική Κεντρική Τράπεζα μιας χώρας που βγαίνει από το ευρώ να εφαρμόσει μέτρα στοχευμένα για τον πληθωρισμό και να είναι έτοιμη να «ρίξει χρήμα» στο τραπεζικό της σύστημα, χρησιμοποιώντας την ποσοτική χαλάρωση εάν χρειαστεί. Θα πρέπει επίσης η κεντρική τράπεζα της χώρας να καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει ο Μπουτλ.
Επιπρόσθετα, λέει πως θα πρέπει να υπάρξει σαφήνεια σε νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του status της χώρας που βγαίνει από την ευρωζώνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την επίπτωση στις διεθνείς συμβάσεις σε ευρώ. Αυτή η αποσαφήνιση είναι απαραίτητη διότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα αποχωρεί από το κοινό νόμισμα.
Εντούτους, όπως επισημαίνει ο Γουότς, ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε κατακλυσμιαίες επιπτώσεις στην Ελλάδα και δυνητικά και στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο οικονομολόγος Μπάρι Άιχενγκριν προειδοποίησε πως μια έξοδος της Ελλάδας θα δημιουργούσε φόβους ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. «Θα ήταν μια Lehman Brothers στο τετράγωνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.