Απίστευτο μπάχαλο με τις εισφορές των εμποροϋπαλλήλων

Απίστευτο μπάχαλο με τις εισφορές των εμποροϋπαλλήλων
Υπουργείο Εργασίας και ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων ακόμα ψάχνουν να βρουν τους χρόνους ασφάλισης 500.000 εμποροϋπαλλήλων. Αλαλούμ, παλινωδίες και μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες επιχειρήσεις.



Δυστυχώς, η ανοργανωσιά και η ανευθυνότητα του δημοσίου δεν σταματά να ταλαιπωρεί την επιχειρηματική κοινότητα.

Το νέο κρούσμα της ελληνικής γραφειοκρατίας, που ξαναχτυπά δείχνοντας το χειρότερό της πρόσωπο, αφορά το απίστευτο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις καταχωρίσεις των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης-ΕΤΕΑ (Όπως είναι γνωστό, το ΕΤΕΑ έχει προκύψει από την ενοποίηση σχεδόν όλων των επικουρικών ταμείων σε ενιαίο φορέα ανάμεσα στα οποία είναι και τοΤΕΑΥΕΚ).

Τι έχει συμβεί: Όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, οι εμπορικές επιχειρήσεις υποχρεούνταν να καταθέτουν κάθε μήνα στην Εθνική Τράπεζα τα ποσά των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση των εμποροϋπαλλήλων που απασχολούσαν. Μαζί με την κατάθεση του ποσού, οι επιχειρήσεις υπέβαλαν στην τράπεζα και αναλυτική κατάσταση με τις εισφορές που αντιστοιχούσαν σε κάθε εμποροϋπάλληλο ξεχωριστά.

Στη συνέχεια, η Τράπεζα πίστωνε τον λογαριασμό του επικουρικού ταμείου με τα αντίστοιχα ποσά που εισέπραττε. Ταυτόχρονα, διαβίβαζε στο ΤΕΑΥΕΚ την αναλυτική κατάσταση των ασφαλισμένων προκειμένου οι υπάλληλοι του εν λόγω ταμείου να ενημερώσουν την Ατομική Πινακίδα του κάθε ασφαλισμένου με τις εισφορές που κατέβαλε (Ουσιαστικά η ατομική πινακίδα είχε τον χαρακτήρα της ενημέρωσης της ασφαλιστικής ιστορίας του εμποροϋπαλλήλου).

Αυτό, το να επιτελούν δηλαδή το έργο τους οι αρμόδιοι υπάλληλοι, θα ήταν φυσιολογικό σε ένα κανονικό κράτος, με στοιχειώδη οργάνωση και λειτουργία. Όχι, όμως, στο ελληνικό, που δεν μπορούσε και δυστυχώς δεν μπορεί ακόμη να ξεπεράσει τις παιδικές του ασθένειες.

Μάλιστα, αν αληθεύει και η πληροφορία ότι οι αναλυτικές καταστάσεις των ονομάτων που διαβίβαζε η Εθνική Τράπεζα στοιβάζονταν στα αρχεία των τοπικών υπηρεσιών του ΤΕΑΥΕΚ, χωρίς καν να ανοιχθούν, τότε είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί δόθηκαν συντάξεις με μια απλή υπεύθυνη δήλωση (!) του ασφαλισμένου, σχετικά με τον χρόνο ασφάλισής του.

Διαβάστε περισσότερα στην Voria.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ