Μήνυμα στο Βερολίνο μέσω ομολόγου έστειλε η Ελλάδα

Μήνυμα στο Βερολίνο μέσω ομολόγου έστειλε η Ελλάδα
Μπορεί να μην ήταν και η πλέον ευνοϊκότερη συγκυρία για να βγει η χώρα μας στις αγορές, ελέω Πορτογαλίας, όμως τα κατάφερε και άντλησε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 3,5%.

Κίνηση ουσίας ή εντυπώσεων;Και το ένα και το άλλο, είναι η απάντηση στο ερώτημα που αφορά στη νέα έκδοση ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς πίσω από τις αναλύσεις των τεχνοκρατών του ΟΔΔΗΧ περί «βελτίωσης της καμπύλης των αποδόσεων» και πέρα από το προφανές, που είναι η εξασφάλιση «ζεστού» χρήματος από τις αγορές, βρίσκεται η πρόθεση της κυβέρνησης να πείσει ότι δεν χρειάζεται άλλο δάνειο ήτοι άλλο πρόγραμμα, για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Αποδέκτης του μηνύματος, που επιχειρεί να εκπέμψει η Αθήνα, είναι το Βερολίνο, το οποίο συστηματικά και «φιλικά» επαναφέρει στο τραπέζι την πρόθεση παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα «εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο». Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι την ίδια ημέρα που το ελληνικό Δημόσιο άνοιγε το βιβλίο προσφορών, ο επικεφαλής του EFSF μιλούσε επί ελληνικού εδάφους για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας.
Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχει μπροστά της η ελληνική πλευρά είναι τα εξής: α) το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχει χρηματοδοτικό «κενό» περίπου 12,6 δις ευρώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά β) το βασικό «εργαλείο» για τη κάλυψη αυτού του «κενού» ήτοι τα περίπου 11 δις ευρώ του ΤΧΣ, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί εάν ΟΛΟΙ οι δανειστές δεν πειστούν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται άλλο κρατικό χρήμα για να ανακεφαλαιοποιηθούν, εξ ου και η μεγάλη σπουδή του ΔΝΤ για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τα οποία θεωρούνται ως «ωρολογιακή βόμβα» για πολλούς και διάφορους λόγους.

ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ. Σε αυτό το περίεργο και δύσκολο μπρα ντε φερ με τους δανειστές, που θα κριθεί εκτός απροόπτου το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, η Αθήνα μπόρεσε κατ' αρχήν με την πρώτη έκδοση ομολόγου να καλύψει τρέχουσες δανειακές ανάγκες (ενίσχυση ταμειακών διαθεσίμων εν όψει λήξεων Αυγούστου) και με τη δεύτερη έκδοση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα διαθέσιμα της και τη διαπραγματευτική της θέση, εν όψει των τελευταίων προαπαιτούμενων και πολύ περισσότερο εν όψει της επόμενης αξιολόγησης που όπως όλα δείχνουν δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα. Ωστόσο, παρά τις δύο πετυχημένες εκδόσεις, ουδείς στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να αγνοεί την ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές ομολόγων για τα «χαρτιά» της Περιφέρειας και πολύ περισσότερο το ότι στις διαπραγματεύσεις του Φθινοπώρου για το Χρέος και το «κενό», θα μετρήσουν κι άλλα πράγματα, όπως το ότι για το «κενό» των 12,6 δις ευρώ ελήφθη ως δεδομένο ότι το ΑΕΠ θα «τρέχει» το 2015 με ρυθμούς 2,9%, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους θα είναι ίσο με το 3% του ΑΕΠ και ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν στα 1,2 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ