Πότε και γιατί καταργείται το 500ρικο!!!!

Πότε και γιατί καταργείται το 500ρικο!!!!
Στη σταδιακή κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να κτυπηθεί το «μαύρο χρήμα» και οι εγκληματικές οργανώσεις που σχετίζονται με αυτό.

Η συζήτηση για την κατάργηση του 500ρικου έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από πέρυσι όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπιστώνει ότι οι επίσημες συναλλαγές με αυτό το χαρτονόμισμα στις τράπεζες είναι πολύ περιορισμένες γεγονός που αποδεικνύει ότι κάποιοι μαζεύουν τα βιολετί χαρτονομίσματα για να ικανοποιήσουν τις δικιές τους ανάγκες.

Έγκυρες πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν ότι η απόσυρση του 500ρικου θα γίνει, αιφνιδιαστικά, σταδιακά και πιλοτικά. Το νόμισμα με την μεγαλύτερη αξία στο κόσμο (πλην των μεταλλικών),επειδή υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για την ολική του κατάργηση,(στην ουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να παραδεχτεί το λάθος της)δεν θα καταργηθεί αυτομάτως αλλά θα ακυρωθούν κάποιες σειρές έκδοσης του, και κυρίως οι πρώτες. Με αυτόν τον τρόπο οι έχοντες τέτοια χαρτονομίσματα με τους επίμαχους αύξοντες αριθμούς θα πρέπει να πάνε στις τράπεζες μέσα σε διάστημα που θα κυμαίνεται από ένα μήναωςκαι 24(ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο χρόνος) και να ζητήσουν την αλλαγή των παλιών χαρτονομισμάτων με καινούργια.Να σημειωθεί ότι κάποιοι τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αν δοθεί χρονικό διάστημα ενός μηνός για την ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων οι παράνομοι δεν θα έχουν επαρκή χρόνο να κρύψουν το μαύρο χρήμα. Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος καθώς το μέτρο δεν αφορά μόνο εγκληματίες και απατεώνες. Όπως και να έχει αυτή η διαδικασία θα αποκαλύψει ποιος έχει το μαύρο χρήμα κρυμμένο σε θυρίδες, βαλίτσες και χρηματοκιβώτια και ταυτόχρονα αυτοί που θα κάνουν τις αλλαγές των χαρτονομισμάτων θα εντοπιστούν από τις αρχές αλλά και από την εφορία στην οποία θα λογοδοτήσουν σχετικά με το πόθεν έσχες.

Η άποψη ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται κατά κόρον για να διευκολύνει εγκληματικές δραστηριότητες επιβεβαιώνεται από τη βρετανική αστυνομική υπηρεσία SOCA (SeriousOrganisedCrimeAgency). Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, το 90% των πελατών που ζήτησαν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ κατά την ανάληψη χρημάτων σε γραφεία συναλλάγματος και τράπεζες της Βρετανίας, ήταν εγκληματίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ, έως και 30% του συνόλου των μετρητών σε ευρώ «φυλάσσονται» εκτός τραπεζών. Εκτιμάταιεπίσηςότι η ζήτηση για χαρτονομίσματα των 500 ευρώ έχει σημειώσει έντονη αύξηση από τη στιγμή που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση.Το πιο σημαντικό όμως στην όλη υπόθεση, που κάνει το 500ρικο ανάρπαστο για κάποιους είναι ότι μπορεί εύκολα μέσα σε μια βαλίτσα να μεταφερθεί ένα τεράστιο ποσό (εκατομμύρια ευρώ) χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα.Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι στη ζώνη του ευρώ υπάρχουν σήμερα 600 εκ. χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 290 δισ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο της αξίας του συνόλου τωνευρω-χαρτονομισμάτων.

Πρώτος για τα οφέλη από την απόσυρση των μεγάλης αξίας χαρτονομισμάτων – τα οποία σημειωτέων δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέλος των G10 – είχε μιλήσει ο αναλυτής της Bank ofAmerica, ΘανάσηςΒαμβακίδης, σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε στις αρχές Απριλίουτου 2013.

Σύμφωνα με τον κ.Βαμβακίδημια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε εξασθένηση του ευρώ, παρέχοντας ώθηση στην οικονομία, και θα επιστρέψει στην ΕΚΤ να καταφέρει ένα καθοριστικό «χτύπημα» στους γκάνγκστερ που «παρκάρουν» τα παρανόμωςαποκτηθέντακέρδη τους σε τέτοια χαρτονομίσματα.

Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί φυσικά να μην έχει μειονεκτήματα με βασικότερο κατά τον αναλυτή τηςBofA, το ύψος της συνολικής αξίας των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, καθώς από πολλούς χρησιμοποιούνται ως χρήματα «για το στρώμα» ή διαφορετικά ως ένα μέσο εναλλακτικής αποταμίευσης.

Στο ενδεχόμενο που το όλο εγχείρημα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε ότι αφορά την καταπολέμηση του εγκλήματος και του μαύρου χρήματος τότε είναι σίγουρο ότι το 500ρικο θα οδηγηθεί προς την οριστική του κατάργηση.Πάντως το όλο εγχείρημα θαανακοινωθεί αιφνιδιαστικά προς τους κατόχους των βιολετί χαρτονομισμάτων και πιθανότατα την ίδια μέρα που θα ανακοινωθεί και η έκδοση χαρτονομίσματος του ενόςευρώ το οποίο συζητείται πολύ έντονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Στην όλη υπόθεση όμως υπάρχουν και σοβαρές αντιδράσεις. Ειδικότερα όλοι οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι είναι κατά μια τέτοιας ενέργειες όμως επίσης σοβαρές και έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από ορισμένες χώρες που πρωτοστατούν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς δέχονται πολλές τέτοιες καταθέσεις χωρίς να κάνουν πολλές ερωτήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιδράσεις έχουν σημειωθεί από τραπεζικούς κύκλους που προέρχονται από Ελβετία, Γερμανία,Αγγλία,Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Κύπρο, Ρωσίααλλά και από τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου στους οποίους υπάρχουν εκατομμύρια 500ρικα καλά κρυμμένα.

Στην Ελλάδα αντιδράσεις για το θέμα δεν έχουν διατυπωθεί, δημοσίως τουλάχιστον. Ωστόσο όμως εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ μια τέτοια ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έδινε το δυνατότερο κτύπημα στο μαύρο χρήμα, στην όλη προσπάθεια ξεπλύματος κερδών από παράνομες πράξεις και βέβαια στο οργανωμένο έγκλημα.

«Αν ακυρώνονταν τα 500ρικα θα ξέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ποιος κάνει τι καιαπό πούέχει βγάλει αυτά τα λεφτά» δηλώνει στα «Παραπολιτικά» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ και συμπληρώνει: «Αν συμβεί κάτι τέτοιο πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους από τις αποκαλύψεις που θα γίνουν στα γκισέ των τραπεζών. Μην εκπλαγούν κάποιοι αν δουν γέρους και γριές να πηγαίνουν στις τράπεζες ζητώντας να αλλάξουνεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Και βέβαια οι περισσότεροι υπέργηροι στην ουσία θα είναι αχυράνθρωποι κάποιων άλλων οι οποίοι κάποια από τα μαύρα χρήματα τους θα τα ανταλλάξουν με νέα χαρτονομίσματα, άλλα θα τα μετατρέψουν σε χρυσό και τα υπόλοιπασε δολάρια και πολύτιμους λίθους.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ