Ολι Ρεν: Ισχύουν οι δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας

Ολι Ρεν: Ισχύουν οι δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας
«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμία περαιτέρω βοήθεια και έτσι το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα», επισημαίνει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς νέα βοήθεια με δεδομένο τον τεράστιο όγκο του χρέους.

«Η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η Αθήνα κατάφερε μάλιστα να διαθέσει με επιτυχία τα κρατικά της ομόλογα στις αγορές», προσθέτει ο φιλελεύθερος πολιτικός σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post.
Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν στην Ελλάδα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση των επιτοκίων τους», ο Όλι Ρεν επιβεβαιώνει ότι «οι δεσμεύσεις των υπουργών τον Νοέμβριο του 2012 ισχύουν», ωστόσο «χρειαζόμαστε κατ` αρχήν μία νέα αποστολή της Τρόικας και μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Τότε θα μπορέσουμε το φθινόπωρο, επ` αυτής της βάσης, να λάβουμε μια απόφαση», εξηγεί ο ευρωπαίος επίτροπος.
Στην ερώτηση της εφημερίδας εάν αποκλείει ένα δεύτερο «κούρεμα» του χρέους ο Όλι Ρεν επισημαίνει: «Έχω σταματήσει να λέω οτιδήποτε οριστικό όσον αφορά την Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους συνιστά αναμφίβολα ένα πρόβλημα». Ωστόσο, διευκρινίζει ο φιλανδός πολιτικός: «Oποιεσδήποτε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό…εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό ανάπτυξης που λαμβάνει κανείς ως βάση (σ.σ. Deutsche Welle: βάση προκειμένου να υπολογισθεί το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).
Στην συνέντευξη συμμετέχει και ο γερμανός ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ο οποίος προσθέτει ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική πίεση επί της Ελλάδας» και προσθέτει: «Ήταν άστοχη η πρόσφατη κριτική που άσκησε στην Τρόικα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ίδιο ισχύει και για τη συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια στην παρούσα φάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ