Μηδενισμό επιτοκίων για την Ελλάδα και αποπληρωμή στο άπειρο

Μηδενισμό επιτοκίων για την Ελλάδα και αποπληρωμή στο άπειρο
«Υπερβολικά υψηλό» θεωρεί το ελληνικό χρέος ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και ερευνητής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης Τόμας Μάιερ και προβλέπει ότι τα επιτόκια των δανείων θα μηδενιστούν, ενώ θα παραταθεί η αποπληρωμή στο άπειρο, κάνοντας λόγο για ένα «κρυφό» τρίτο πακέτο βοήθειας. Προβλέπει δε ότι, όταν η Αθήνα λάβει την τελευταία δανειακή δόση, θα πάψει να συνεργάζεται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.


«Ο μεταρρυθμιστικός ζήλος των Ελλήνων δεν ήταν και στο παρελθόν πολύ μεγάλος και θα δούμε ότι μελλοντικά δεν θα εφαρμοστούν σχεδόν καθόλου μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο κ. Μάιερ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus. «Η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει από τους ελέγχους της τρόικας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τον προϋπολογισμό υπό έλεγχο ώστε να μην χρειάζεται περισσότερο φρέσκο χρήμα για τις τρέχουσες δαπάνες της», επισημαίνει ο γερμανός οικονομολόγος και τονίζει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων έχει πλέον αλλάξει και οι χώρες της Ευρωζώνης δεν διαθέτουν πια μέσο πίεσης προκειμένου να επιβάλουν τις μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές, ο κ. Μάιερ εξηγεί ότι οι επενδυτές δεν είναι τόσο ενθουσιασμένοι επειδή η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και όλα είναι πλέον σε τάξη, αλλά δανείζουν την χώρα μόνο επειδή γνωρίζουν ότι στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Για τους επενδυτές είναι σημαντικό μόνο να εξυπηρετούνται τα ομόλογα και να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους. Δεν έχει σημασία αν η χώρα αναπτύσσεται πραγματικά», δηλώνει ο οικονομολόγος και επισημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μόνα στην Ευρώπη που δίνουν ακόμη κάποιο κέρδος. «Όποιος δεν πρόλαβε την Ισπανία, προσπαθεί εδώ τώρα να βγάλει το μερίδιό του, αλλά οι πολιτικοί θα δουν βεβαίως την έκδοση (ομολόγου) ως σημάδι ότι η κρίση τελείωσε», αναφέρει και υποστηρίζει ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς, όπως λέει, σε καμμία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν βρίσκονται τα δημοσιονομικά σε καθησυχαστική κατάσταση, ενώ οι δείκτες του χρέους έχουν ανεβεί, η ανάπτυξη είναι ασθενής και ο αποπληθωρισμός προκαλεί αύξηση αντί για μείωση της πραγματικής αξίας του χρέους. «Ο κίνδυνος δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στην τιμή. Βλέπουμε σύγκλιση των επιτοκίων, όπως μετά την εισαγωγή του ευρώ. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης παίρνουν χρήμα με σχεδόν τις ίδιες προϋποθέσεις - ακόμη και οι χώρες με υψηλό χρέος. Γυρίζουμε σε κύκλο. Και όταν πάει να ξεπεραστεί η κρίση, πάμε να κλονίσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μάιερ θεωρεί ακόμη ότι για την Ελλάδα έχει ξεπεραστεί το «σημείο χωρίς επιστροφή» και ότι η χώρα θα έπρεπε να αφεθεί στην τύχη της όταν ήταν ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας δεν αποδίδει. «Τώρα μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε ένα θαύμα. Οι χώρες της κρίσης του ευρώ θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένες από την ΕΚΤ», τονίζει ο οικονομολόγος και αναφέρει ότι «όποιος ξέρει αριθμητική, γνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό», για να προσθέσει ότι «κάτι πρέπει να γίνει, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογούμενούς τους ότι τα χρήματα χάθηκαν - αντ' αυτού, θα μειώσουν τα επιτόκια των δανείων στο μηδέν και θα παρατείνουν την αποπληρωμή στο άπειρο» και να συμπεράνει ότι θα πρόκειται για ένα «κρυφό τρίτο πακέτο βοήθειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ