Μετάθεση για το Eurogroup του Μαρτίου η απόφαση για την δόση στην Ελλάδα

  Μετάθεση για το Eurogroup του Μαρτίου η απόφαση για την δόση στην Ελλάδα
Για το επόμενο Eurogroup της 10ης Μαρτίου 2013 μετατέθηκε η ημερομηνία της έγκρισης και εκταμίευσης της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πάντως στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η τρόικα δεν θα αποδεσμεύσει μόνο αυτά τα λεφτά αλλά τα 5,7 δισ. ευρώ που συνιστούν τη δόση για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
H τρόικα αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας την επόμενη εβδομάδα , ενώ σύμφωνα με τον Υπ. Οικονομικών, υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με τους δανειστές, ενώ ήδη η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις.
Τρία φαίνεται να είναι τα ακανθώδη ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών: η κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13%, η απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα, αλλά και η κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από την σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Προ ημερών προστέθηκε και μια νέα "βόμβα" που αναμένεται να επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό... Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει τους ένστολους για τις περικοπές στους μισθούς τους οι οποίες υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ.
Στο χθεσινό Eurogroup τόσο ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν ζήτησαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν..
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Eurogroup, αφού εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση, καθώς «απαιτείται περαιτέρω δουλειά», κάλεσε την Ελλάδα και την τρόικα να πράξουν τα μέγιστα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν.
Ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ διευκρίνισε ακόμη ότι μόνο όταν υπάρξει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup, και άρα και το ενδεχόμενο εκταμίευσης κάποιας δόσης.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Ρεν ανέφερε ότι τα κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν «σύντομα» στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση του ελέγχου, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στις συζητήσεις που συνεχίζονται έχει μεν υπάρξει πρόοδος αλλά θα χρειαστεί εντατική εργασία τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε δημοσιονομικό, όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ