Λαγκάρντ: O πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα

Λαγκάρντ: O πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα

Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει ολοένα και πιο σημαντική κινητήρια δύναμη

Τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο, όπως έχει ήδη προβλεφθεί, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται ακόμα περισσότερες πληροφορίες για να είναι σίγουρη, διεμήνυσε η πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού και αναμένεται να μας φέρουν σταδιακά πιο χαμηλά το 2024», είπε η Λαγκάρντ σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει βιώσιμα στον στόχο του 2%», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας το τυπικό πλέον μήνυμα της ΕΚΤ.

Οι αγορές προβλέπουν τώρα μειώσεις επιτοκίων κατά 113 μονάδες βάσης φέτος, από 150 μονάδες βάσης μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, κάτω από τη συντονισμένη επιχειρηματολογία από τα στελέχη της ΕΚΤ.

Ένα σημαντικό στοιχείο που καθιστά συγκρατημένη την ΕΚΤ είναι η εξέλιξη των ονομαστικών μισθών, καθώς στις συλλογικές διαπραγματεύσεις οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν λόγω του πληθωρισμού.

«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει ολοένα και πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας τις στενές αγορές εργασίας και τις απαιτήσεις των εργαζομένων για αποζημίωση για τον πληθωρισμό», είπε η Λαγκάρντ.

Οι ενδείξεις που έχει η ΕΚΤ σηματοδοτούν προοπτικά ισχυρές μισθολογικές πιέσεις, αλλά τα στοιχεία δείχνουν και κάποια ευθυγράμμιση στα τέλη του περασμένου έτους, υποστήριξε η Λαγκάρντ.

Ωστόσο, η ΕΚΤ χρειάζεται να δει το αποτέλεσμα των μισθολογικών συμφωνιών που θα συναφθούν το πρώτο τρίμηνο του 2024, προτού μπορέσει να βεβαιωθεί ότι η των εισοδημάτων δεν ασκεί αδικαιολόγητη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό.

Οσο για την οικονομική ανάπτυξη, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι θα παραμείνει «υποτονική» στο εγγύς μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ