DPA: Η Λαγκάρντ ζήτησε περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ

DPA: Η Λαγκάρντ ζήτησε περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ
«Ψαλίδι» σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ φέρεται να ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ από τον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο το οποίο αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής και πως οι Ευρωπάιοι δανειστές είναι πιο ευέλικτοι από το Ταμείο.

Μάλιστα, το DPA κάνοντας την αποκάλυψη αυτή, αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι ένας ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής: «Οι άλλοι δανειστές στην Ευρώπη είναι πιο ευέλικτοι από το ΔΝΤ. Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Αθήνα».
Ακόμη, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι, η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα.

Οπως αναφέρει η zeit.de, το ΔΝΤ ζητά περικοπές των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ και συμπληρώνει ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και εταίρους θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό Focus αναφέρει πως η Ελλάδα ζήτησε έλεος από το ΔΝΤ, δηλαδή να μην επιμείνει στις περικοπές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.

Για να μπορέσει να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων, η Αθήνα πρέπει να λάβει και νέο δάνειο γράφει το Spiegel και επισημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκλειδώσει η δόση της παρούσας δανειακής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ που έγινε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι «η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων», και τόνισε πως «ο υπουργός Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου».

Στη συνέχεια, εξέδωσε γραπτή δήλωση: «Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, και οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα. Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο για να συνεργαστεί με τις Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ