Τέλος τα μειωμένα ενοίκια - Έρχονται πληρωμές και διασταυρώσεις για «ψεύτικες» εισπράξεις

Τέλος τα μειωμένα ενοίκια - Έρχονται πληρωμές και διασταυρώσεις για «ψεύτικες» εισπράξεις

Κλείνει το…κεφάλαιο «αποζημιώσεις λόγω μειωμένων ενοικίων» στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν «κουρεμένα» ενοίκια από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 και θα κλείσει έτσι ο κύκλος των αποζημιώσεων, που καταβάλλονται μέσω της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν διασταυρώσεις προκειμένου να βρεθούν εκείνοι που έλαβαν χρήματα που δικαιούταν.

Όπως δήλωσε χθες (27.01.2022) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήδη έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 808 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα η ΑΑΔΕ αναμένεται να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες των κρατικών ενισχύσεων.

Πιο συγκεκριμένα έως και τις 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να αποζημιωθούν για τα μειωμένα ενοίκια:

Εκμισθωτές και υπεκμισθωτές που τροποποίησαν το μίσθωμα του ακινήτουεν μέσω πανδημίας.

Εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα είχαν υπεκμισθωθεί, για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

Υπεκμισθωτές ακινήτων για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

Παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι συμψηφισμοί αποζημιώσεων με φορολογικές υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι σήμερα ενώ έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια έχουν μείνει εκτός των κρατικών ενισχύσεων.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει μία σειρά από διασταυρώσεις για να εντοπίσει όσους εισέπραξαν παράνομα τα ποσά των αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια. Στο στόχαστρο βρίσκονται φορολογούμενοι που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για απώλειες ενοικίων που υπέστησαν έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν.

Να σημειωθεί ότι επίσης ελέγχονται φορολογούμενοι οι οποίοι εν μέσω πανδημίας αύξησαν υπέρμετρα το ενοίκιο για να λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν εισπράξει παράνομα ποσά αποζημιώσεων θα λάβουν σημείωμα από την ΑΑΔΕ και θα κληθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο τα ποσά που έλαβαν ενώ δεν τα δικαιούνται.

Στην αντίθετη περίπτωση, που δεν το πράξουν δηλαδή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τα ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία τα ενοίκια είχαν «κουρευτεί» κατά 100% και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφθανε στο 80% του ποσού του ενοικίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ