Τι αλλάζει από τις 14 Σεπτεμβρίου στις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα και στις αγορές μέσω internet

Νέα μέτρα προστασίας των συναλλαγών που πληρώνουν με «ανέπαφες» συναλλαγές μέσω κάρτας – Αυστηρότερη «ταυτοποίηση» για όσους αγοράζουν μέσω διαδικτύου

Τι αλλάζει από τις 14 Σεπτεμβρίου στις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα και στις αγορές μέσω internet

Τέλος στο άγχος της απώλειας χρημάτων σε περίπτωση κατάχρησης των «ανέπαφων» συναλλαγών με τις πιστωτικές κάρτες. Η πιθανότητα της ζημιάς περιορίζεται δραστικά καθώς μπαίνει όριο 150 ευρώ στις ανέπαφες πληρωμές. Για να ανανεώνεται αυτό το όριο, θα πρέπει ο κάτοχος της κάρτας να πληκτρολογεί εκ νέου τον τετραψήφιο κωδικό του (PIN). Αυστηρότερο γίνεται και το πλαίσιο πληρωμών μέσω Internet καθώς θα απαιτούνται αυστηρότερες διαδικασίες ταυτοποίησης του καταναλωτή που προχωρά στην αγορά.

Σε εφαρμογή τίθεται από τις 14 Σεπτεμβρίου ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανέπαφες συναλλαγές, ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας «για τις υπηρεσίες πληρωμών». Όλες οι ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, έως του ποσού των 25 ευρώ οι οποίες μέχρι πρότινος εκτελούνταν χωρίς την καταχώρηση του κωδικού PIN σε τερματικό (POS), θα πραγματοποιούνται με όριο έως του ποσού των 150 ευρώ, σωρευτικά.

Μόλις το εν λόγω ποσό συμπληρωθεί, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται. Πρακτικά αυτό που αλλάζει είναι ότι καταργείται για λόγους ασφάλειας η δυνατότητα πραγματοποίησης απεριορίστων διαδοχικών ανέπαφων αγορών χωρίς την χρήση του κωδικού PIN. Εάν δηλαδή ο Ευρωπαίος καταναλωτής κάνει ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς χρήση ΡΙΝ, με συνολική αξία €150 και στη συνέχεια πραγματοποιήσει αγορά 22€, θα του ζητηθεί η καταχώρηση του ΡΙΝ στο μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS). Στη συνέχεια, θα μπορεί να συνεχίσει τις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς χρήση PIN εκ νέου, ξανά μέχρι το ποσό των €150.

Να σημειωθεί πως το όριο των €150 στις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς PIN, ισχύει μόνο σε χώρες εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που φέρουν οι κάρτες με δυνατότητα εκτέλεσης ανέπαφων συναλλαγών ;

  • Οι διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας των Διεθνών Οργανισμών Πληρωμών Visa και MasterCard
  • Μια σειρά από ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας ενσωματωμένα σε κάθε κάρτα
  • Η σύγχρονη τεχνολογία ασφαλείας Chip & PIN

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας σας;

Αν χάσετε την κάρτα σας, ή υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχουν κλαπεί τα στοιχεία της, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την τράπεζα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά ότι η κάρτα βρίσκεται στην κατοχή σας, καθώς επίσης και τον λογαριασμό σας για ασυνήθιστες συναλλαγές. Εάν εντοπίσετε συναλλαγές που δεν αναγνωρίζετε, να το αναφέρετε άμεσα στην τράπεζα.

Μπορώ να αλλάξω το ελάχιστο όριο συναλλαγών των €25 που ισχύει για τις ανέπαφες συναλλαγές που δεν απαιτούν την πληκτρολόγηση PIN, όπως εγώ επιθυμώ;

Το όριο συναλλαγών έχει οριστεί από τους Διεθνείς Οργανισμούς Visa και MasterCard και δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ή κατάργησής του.

Υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανέπαφες συναλλαγές με την κάρτα μου χωρίς να το καταλάβω, καθώς περνάω κοντά από το μηχάνημα αποδοχής καρτών;

Για την πραγματοποίηση μιας ανέπαφης συναλλαγής, η κάρτα θα πρέπει να πλησιάσει πολύ κοντά (σε απόσταση μικρότερη των 8 cm) στο μηχάνημα αποδοχής καρτών και να παραμείνει κοντά στο μηχάνημα για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος “beep”.

Με την κάρτα μου μπορώ να πραγματοποιώ μόνο ανέπαφες συναλλαγές;

Οι ανέπαφες συναλλαγές πραγματοποιούνται μόνο στα ειδικά μηχανήματα αποδοχής καρτών που φέρουν το σήμα , ενώ σε όλα τα υπόλοιπα η συναλλαγή πραγματοποιείται με εισαγωγή της κάρτας στην ειδική υποδοχή του μηχανήματος και πληκτρολόγηση του PIN. Με την κάρτα σας μπορείτε να πραγματοποιείτε και συναλλαγές Chip & PIN, σε χώρες που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία, ενώ δεν αλλάζει η χρήση της κάρτας στις ΑΤΜ. Στην περίπτωση που δεν επιθυμείτε την πραγματοποίηση συναλλαγής με τεχνολογία Contactless για ποσό κάτω των 25€, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την συναλλαγή σας χρησιμοποιώντας το CHIP της κάρτας και καταχωρώντας τον μυστικό κωδικό PIN.

Αν περάσω κατά λάθος δύο φορές την κάρτα μου μπροστά από το μηχάνημα αποδοχής καρτών θα χρεωθεί δύο φορές η συναλλαγή;

Για την πραγματοποίηση της συναλλαγής πρέπει να έχει προηγηθεί η πληκτρολόγηση του ποσού της αγοράς από τον έμπορο στο μηχάνημα αποδοχής καρτών. Επομένως, όσες φορές κι αν περάσει η κάρτα μπροστά από το μηχάνημα, δε θα υπάρξει χρέωση αφού το μηχάνημα δεν έχει «προετοιμαστεί» για να υποδεχθεί οποιαδήποτε συναλλαγή.

Αγορές μέσω Internet

Aλλαγές προβλέπονται και για τις αγορές μέσω ίντερνετ, όπου ενισχύεται ακόμα περισσότερο η ταυτοποίηση των πελατών μέσω των κωδικών winbank web/mobile banking (κάτι που ο πελάτης γνωρίζει) και SMS extraPIN ή push notification (κάτι που ο πελάτης έχει ή είναι). Για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απαιτείται άμεσα ο συντονισμός και η συνεργασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις- πελάτες τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προσαρμογή των συστημάτων στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης. Σε ότι αφορά τις πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων), θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών, να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

Οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις. Οι πελάτες-επιχειρήσεις των τραπεζών θα λάβουν τη σχετική λεπτομερέστερη ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ