ΙΝΚΑ: 20%, ακριβότερο φέτος σε σχέση με πέρυσι το τραπέζι των Χριστουγέννων

ΙΝΚΑ: 20%, ακριβότερο φέτος σε σχέση με πέρυσι το τραπέζι των Χριστουγέννων

«Μύρισε» Χριστούγεννα στην αγορά

Κατά, περίπου, 20 %, ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, θα κοστίσει φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων, όπως υπολογίζει το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση καταναλωτών αναφέρει ότι διενήργησε έρευνα τιμών και προκύπτει ότι, το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει, περίπου, 147,15 ευρώ ενώ πέρυσι την πρωτοχρονιά, για τα ίδια είδη, το κόστος ήταν 119,25 ευρώ. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι στον υπολογισμό του κόστους δεν έχει ληφθεί υπόψη η τιμή για το ελαιόλαδο, το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα λεμόνια.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται οι εξής τιμές για ένα τραπέζι 4 ατόμων:

2 κιλά γαλοπούλα (11 ευρώ το κιλό) 22 ευρώ

2 κιλά παϊδάκια (13 ευρώ το κιλό) 26 ευρώ

1 κιλό λουκάνικα (9 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ

Ντομάτες 300 γραμμάρια ( 2,5 ευρώ το κιλό) 0,75 ευρώ

Αγγούρι 1 ×0,70 ευρώ

Κρεμμύδια φρέσκα το ματσάκι 0,70 ευρώ

Λάχανο μάπα 1,5 ευρώ

Καρότα ( 2 το κιλό ) 1 ευρώ

Πατάτες 1,2 το κιλό

Τυρί φέτα (13 ευρώ το κιλό) 6,5 ευρώ

Κασέρι γραβιέρα (17,90 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ

Κρασί εμφιαλωμένο (0,750 ml) 14 ευρώ

Αναψυκτικά (8 × 0,85 ευρώ) 7 ευρώ

Μπύρες (2 ×2,10 ευρώ) 4,20 ευρώ

Μελομακάρονα Κουραμπιέδες (1 κιλό) 16 ευρώ

Γλυκά 12 ευρώ

Φρούτα 3 ευρώ

Γέμιση γαλοπούλας 12 ευρώ

Σύνολο: 147,15.

«Μύρισε» Χριστούγεννα στην αγορά

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινούνται αγορά και καταναλωτές με τις εμπορικές επιχειρήσεις να προετοιμάζονται για μια γιορτινή «ανάσα» ρευστότητας.

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου θα ιχύσει το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο, εκτός από τα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» περιλαμβάνει επιπλέον έξι είδη: γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι, βασιλόπιτα (τσουρέκι), σοκολάτα και τσουρέκι- που αγοράζουν οι περισσότεροι καταναλωτές για το γιορτινό τραπέζι. Ουσιαστικά δηλαδή σε ό,τι αφορά στα νωπά κρεατικά, στο εορταστικό καλάθι περιλαμβάνονται η γαλοπούλα, το αρνί και το κατσίκι, αλλά και το χοιρινό και το μοσχαρίσιο καθώς αυτά τα είδη βρίσκονται και στο καλάθι του καταναλωτή.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε ισχύ και το «Καλάθι του Αι Βασίλη», προκειμένου κάθε οικογένεια να αγοράσει σε προσιτές τιμές παιχνίδια. Οι κατηγορίες που θα συμπεριληφθούν είναι, μεταξύ άλλων, επιτραπέζια, βρεφικά παιχνίδια, λούτρινα, κούκλες παιχνίδια κατασκευών κ,ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ