«Xάρισμα» φόρων σε όσους επενδύσουν πράσινα ή ψηφιακά – Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο

«Xάρισμα» φόρων σε όσους επενδύσουν πράσινα ή ψηφιακά – Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο

Αποκαλυπτήρια για το σχέδιο της κυβέρνησης να τονώσει τις «πράσινες» και τις «ψηφιακές» επενδύσεις μέσα και από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Το τελικό κείμενο του ελληνικού κειμένου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενσωματώνει και όλο το πλαίσιο για τις λεγόμενες «υπεραποσβέσεις» που θα μπορούν να πραγματοποιούν όσοι κάνουν πράσινες ή ψηφιακές επενδύσεις.

Το σχέδιο είναι εμπροσθοβαρές. Για κάθε πράσινη ή ψηφιακή επένδυση 1000 ευρώ που θα πραγματοποιηθεί από το 2021 έως το 2023, θα αφαιρούνται από τα έσοδα των επενδυτών τα διπλά δηλαδή 2000 ευρώ. Αυτό σημαίνει τεράστια μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ενώ αν από τις επενδύσεις προκύπτουν ζημιές, αυτές θα μεταφέρονται σε επόμενες χρήσεις ώστε να μην χάνεται το ευεργέτημα της έκπτωσης φόρου. Για το «βάφτισμα» των επενδύσεων, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί η κωδικοποίηση NICE

Όπως αναφέρεται και στο τελικό κείμενο, εκτός από τις αποσβέσεις του 100% που προβλέπονται ούτως ή άλλως από τη φορολογική νομοθεσία, να δίδεται ως bonus πρόσθετη απόσβεση επιπλέον 100% ώστε να φτάνουμε στο 200%. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα γίνεται όταν η επένδυση είναι και πράσινη και ψηφιακή. Το κείμενο αναφέρει: «σε περίπτωση μεικτών επενδύσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δαπάνες τόσο της πράσινης οικονομίας όσο και της ψηφιοποίησης, το μερίδιο της πράσινης επένδυσης δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του συνολικού επενδυτικού κόστους ενώ το ψηφιακό κομμάτι θα πρέπει να διαμορφώνεται στο 40%». Η ίδια αναλογία, θα ισχύει ακόμη και σε περίπτωση που γίνουν διαφορετικά επενδυτικά σχέδια μέσα στο ίδιο έτος.

Το μέτρο των υπεραποσβέσεων θα είναι στοχευμένο, δηλαδή θα αφορά στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις με βάση τον ορισμό της ΕΕ. Αφού γίνει η σχετική νομοθετική τροποποίηση του φορολογικού νόμου 4172/2013, θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες. Καθίσταται σαφές ότι σε περίπτωση που προκύψουν ζημιές από την εφαρμογή του συντελεστή υπερασπόσβεσης, αυτές θα μεταφέρονται στην επόμενη 5ετία. Το μέτρο θα έχει άμεση εφαρμογή καθώς θα αφορά στις επενδύσεις του 2021, του 2022 και του 2023. Για τον χαρακτηριστικό των επενδύσεων, θα χρησιμοποιηθεί η κωδικοποίηση NICE των 45 τάξεων. Επιλέξιμες αναμένεται να είναι οι κλάσεις, 7, 9, 11, και 42.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ