Πρόεδρος ΑΣΕΠ: Αξιολόγηση για την επιλογή των διευθυντών  στο Δημόσιο

 Πρόεδρος ΑΣΕΠ: Αξιολόγηση για την επιλογή των διευθυντών  στο Δημόσιο

To fθινόπωρο o πανελλήνιοw γραπτόw διαγωνισμόw για περίπου 1.500 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο,

Μέσα στο προσεχές φθινόπωρο τοποθέτησε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θανάσης Παπαϊωάννου τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για περίπου 1.500 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα πεπραγμένα της Αρχής των ετών 2019 και 2020.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τέθηκε από τους βουλευτές το ζήτημα της επιλογής των διευθυντών και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο που έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ και ο κ. Παπαϊωάννου ρωτήθηκε αν ο ρόλος της αρχής σε αυτή τη διαδικασία είναι ουσιαστικός ή απλώς νομιμοποιητικός ώστε να έχει άλλοθι το πολιτικό σύστημα για διαβλητές διαδικασίες επιλογής.

Τέθηκε επίσης του ζήτημα του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου καθώς με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι εκθέσεις του ΑΣΕΠ, αυτός βαίνει αυξανόμενος. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της έκθεσης πεπραγμένων του ΑΣΕΠ του 2020 που αναφέρει ότι «συνεχίζεται η αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων στο Δημόσιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα ενώ στις 31.12.2013 υπηρετούσαν 599.207 τακτικοί υπάλληλοι, στις 31.12.2019 υπηρετούσαν 572.324 και στις 31.12.2020 υπηρετούσαν 569.009 υπάλληλοι. Από την άλλη, στις 31.12.2013 υπηρετούσαν 56.855 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις 31.12.2019 ο αριθμός αυτός είχε ανέλθει στους 100.603 και στις 31.12.2020 στους 127.176. Με άλλα λόγια, ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αυξήθηκε στα τελευταία 7 χρόνια κατά 124% ενώ ο αριθμός των τακτικών υπαλλήλων μειώθηκε κατά 5%». Η αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου σε θέσεις μάλιστα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι μία αρνητική εξέλιξη για τη δημόσια διοίκηση, αναφέρεται στην έκθεση και επισημαίνεται ότι αυτό ενδεχομένως οδηγεί μεσοπρόθεσμα στη μονιμοποίηση υπαλλήλων που στην πραγματικότητα έχουν επιλεγεί με τα κριτήρια που ισχύουν για τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου και όχι με αυτά που ισχύουν για τους τακτικούς υπαλλήλους.


Διευθυντές και γενικοί διευθυντές

Αναφερόμενος στη διαδικασία επιλογής διευθυντών και γενικών διευθυντών, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι η επέκταση από το 2016 της αρμοδιότητας της αρχής στην επιλογή διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου, αποτελεί μεν αναγνώριση της αξιοπιστίας της και την τιμά αλλά απασχολεί το σύνολο των μελών της. «Το εύρος της συμμετοχής του ΑΣΕΠ στην επιλογή διευθυντικών στελεχών του δημοσίου ή διοικητών νομικών προσώπων, εντυπωσιάζει: 293 γενικοί διευθυντές, 3.200 διευθυντές, 10.422 τμηματάρχες, 41 μέλη ανεξαρτήτων αρχών, 15 υπηρεσιακοί γραμματείς και περίπου 1.200 ανώτατα στελέχη του Δημοσίου με την έννοια διοικητών νομικών προσώπων. Όλα αυτά έχουν ενταχθεί σε διαδικασίες που δεν είναι του ΑΣΕΠ, αλλά προεδρεύονται και υποστηρίζονται διοικητικά από το ΑΣΕΠ», είπε ο κ. Παπαϊωάννου που δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι πηγαίνουν υποψήφιοι για συνέντευξη ενώ λείπει από τον φάκελό τους η αξιολόγησής τους. «Δεν υπάρχει αξιολόγηση των διευθυντών και γενικών διευθυντών. Είσαι υποχρεωμένος να βασιστείς στα τυπικά μόρια, στα πτυχία, στα μεταπτυχιακά, στην γνώση τους στην πληροφορική, στο χρόνο εμπειρίας και στο χρόνο θέσης ευθύνης. Εάν έχεις και χρόνια και προκηρύξεις τη θέση και εάν έχεις και αναθέσεις, μαζεύονται μόρια σε ανθρώπους που δεν επελέγησαν με μια αξιοκρατική διαδικασία», είπε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε ότι το θέμα της αξιολόγησης επιτελικών στελεχών και διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου, πρέπει να αποτελέσει έντονο θέμα συζήτησης στη Βουλή, μεταξύ των κομμάτων, μεταξύ των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

«Κάτι πάει λάθος στο σύστημα μας. Τα τυπικά μόρια, τα πτυχία, όλα αυτά είναι καλά. Αλλά αν δεν υπάρχει στο φάκελο του υποψηφίου γενικού διευθυντή μια αξιολόγηση, ουσιαστική αξιολόγηση, η οποία να συνδυαστεί και με τη συνέντευξη, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε το κάλλιστο αποτέλεσμα», είπε ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνοντας ότι δημιουργούν μεγάλες αντιφάσεις, διαφωνίες οι κρίσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών. Τα πράγματα γίνονται περισσότερο δύσκολα, όπως είπε, για τις κρίσεις σε περιοχές που είναι κυρίαρχο το τοπικό στοιχείο, δηλαδή Περιφέρειες, δήμοι κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ