Επίδομα 534 ευρώ και για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου - Ποιοι το δικαιούνται

Παρατάθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας - Όλη η νέα νομοθετική ρύθμιση

Επίδομα 534 ευρώ και για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου - Ποιοι το δικαιούνται

Παρατείνεται και για τον Σεπτέμβριο το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ εισόδημα στους εποχικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας κατά τη φετινή εφιαλτική, όπως εξελίσσεται, τουριστική περίοδο. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία δημοσιεύτηκε αργά χθες τη νύχτα στο ΦΕΚ, η κυβέρνηση ανανέωσε το μέτρο και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο δίνοντας έτσι μια διέξοδο σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Επίσης, με την ίδια ΠΝΠ -η οποία φέρνει σειρά μέτρων του υπουργείου Υγείας- βελτιώνεται ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» το οποίο παρά το γεγονός ότι επιδοτεί ακόμη και με 100% τις εργοδοτικές εισφορές δίνοντας την ίδια στιγμή τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εισπράττουν το 80-100% του μισθού τους για το 50% των ωρών εργασίας, προς το παρόν δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση.

Σύμφωνα με τη διάταξη που ενσωματώθηκε στην ΠΝΠ:

«Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της παρούσας, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ' ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020».

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής δεν προσμετρώνται στο σύνολο των ανέργων γι’ αυτό και προς το παρόν ο δείκτης της ανεργίας έχει μείνε -με βάση τα στοιχεία του Μαίου- στο 17%. Οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής -οι οποίοι υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε περίπου 150-200.000- έχουν συμπεριληγφθεί στην ομάδα των μη οικονομικά ενεργών πολιτών και έτσι δικαιολογείται η αύξησή τους κατά 200.000 άτομα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Να σημειωθεί ότι με την παραμονή σε καθεστώς αναστολής, οι εργαζόμενοι εισπράττουν το καθαρό και αφορολόγητο ποσό των 534 ευρώ.

Όσον αφορά στην τροποποίηση που έγινε στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ορίζει ότι

«Ο μηχανισμός εφαρμόζεται σε εργαζόμενους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων της παρούσας για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ