Ο κορoνοϊός γκρέμισε το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων

Σε σχέση με το περυσινό πρώτο τετράμηνο, το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων επιβαρύνθηκε κατά 186.924 άτομα

Ο κορoνοϊός γκρέμισε το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων

Το «ισοζύγιο» προσλήψεων-απολύσεων ήταν αρνητικό στο πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς κατά 27.149 άτομα όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 159.775 άτομα. Δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει μια τεράστια διαφορά 186.924 θέσεων.

Μέσα στον Απρίλιο, το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων ήταν θετικό κατά 7.205 άτομα αλλά τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν θετικό κατά 110.895 άτομα κάτι που σημαίνει ότι φέτος δεν βρήκαν δουλειά 103.690 άτομα. Και μόνο αυτά τα δύο στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν την ζημιά που έχει γίνει στην αγορά εργασίας και παρά το γεγονός ότι τον μήνα Απρίλιο, ο ιδιωτικός τομέας μπήκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε καθεστώς αναστολής.

Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο 2020 επιβεβαιώνουν τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς και παγκόσμιου χαρακτήρα πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 που δοκιμάζει και τη χώρα μας.

Είναι πια εμφανές ότι η έλευση της πανδημίας του COVID-19, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδίως τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Ειδικότερα, για τον μήνα Απρίλιο 2020 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, παρουσίασε θετικό πρόσημο μόνο κατά 7.205 θέσεις εργασίας αποτέλεσμα που οφείλεται αποκλειστικά στην ακύρωση των αναμενόμενων πολλών προσλήψεων της περιόδου αυτής στην εστίαση και τον τουρισμό και όχι σε απολύσεις, οι οποίες μάλιστα τον φετινό Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι. Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν στις 23.125, μειωμένες κατά 69.879, έναντι του Απριλίου 2019 που είχαν ανέλθει στις 93.004.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ