Επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους που θα «παγώσει» η σύμβασή τους

Δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να θέτει τις συμβάσεις σε καθεστώς αναστολής αντί να προχωρά σε απολύσεις - Μεταφέρεται για το καλοκαίρι το δώρο Πάσχα

Επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους που θα «παγώσει» η σύμβασή τους

Διπλή οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις προκειμένου να μην καταφύγουν σε αθρόες απολύσεις δίνει η κυβέρνηση. Σε εργοδότες που πλήττονται από τα μέτρα αλλά δεν έχουν ακόμη αναστείλει τη λειτουργία τους, προσφέρεται η δυνατότητα να θέσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς «αναστολής». Οι εργαζόμενοι δεν θα χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα καθώς τις ασφαλιστικές εισφορές θα τις πληρώνει το κράτος. Επίσης, θα δικαιούνται του επιδόματος των 800 ευρώ.

Από την άλλη οι εργοδότες θα μπορούν να απαλλάσσονται και από το βάρος της μισθοδοσίας αλλά και από την υποχρέωση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και ουσιαστικά να μηδενίσουν το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος. Η δυνατότητα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα δίνεται σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή έναν ή και το σύνολο των εργαζομένων ενώ εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν οι ΚΑΔ. Η δεύτερη ανάσα που δίνεται στους εργαζόμενους είναι η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής του δώρου Πάσχα. Το δώρο θα καταβληθεί κανονικά μαζί με το επίδομα αδείας ενώ μεταφέρονται και οι ποινικές κυρώσεις.

Με βάση πλέον τα νέα δεδομένα, οι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι:

  • Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν
  • Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας ανεστάλη γιατί ο εργοδότης αποκτά αυτό το δικαίωμα
  • Όσοι απολύθηκαν από 01/03 έως 18/03
  • Όσοι υποχρεώθηκαν σε παραίτηση από 01/03 έως 18/03
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι (βάσει κωδικού αριθμού δραστηριότητας)

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, πρόκειται για 1,4 εκατομμύριο εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους. Τα μέτρα θα αφορούν τουλάχιστον 440.000 επιχειρήσεις ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο ΚΑΔ των επιχειρήσεων που θα θεωρηθεί ότι έχουν πληγεί. Ο κατάλογος θα είναι δυναμικός και θα επικαιροποιείται.

Σε περίπου 108.000 εργαζομένους στα νοσοκομεία, στον ΕΟΔΥ αλλά και στην Πολιτική Προστασία, θα δοθεί επίδομα αδείας δηλαδή μισός μισθός. Επίσης, για όλους τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ, θα δοθεί η δυνατότητα με ένα τηλεφώνημα, να ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των δανείων για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ