Υπ. Εργασίας: Δεν αυξάνει ο φόρος από τις αλλαγές στην παρακράτηση

Υπ. Εργασίας: Δεν αυξάνει ο φόρος από τις αλλαγές στην παρακράτηση
Χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στη συνολική φορολογική επιβάρυνση θα εφαρμοστεί από τον Αύγουστο η μηνιαία παρακράτηση φόρου στους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μια συντάξεις, διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως σημειώνει, αυτό που θα γίνει είναι ότι θα υπάρξει προσαρμογή στο ύψος της μηνιαίας παρακράτησης, ώστε το συνολικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων να είναι μηδενικό. Ετσι, από εδώ και εμπρός η μόνη «επαφή» των συνταξιούχων (που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος) με την Εφορία θα είναι αποκλειστικά και μόνο η στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία τους, καθώς δεν θα προκύπτει καθόλου φόρος μετά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, στην καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου 2014, οπότε και θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων (με δύο ή περισσότερες συντάξεις), θα παρατηρηθούν μικρές αυξήσεις ή μειώσεις. Από τα αναλυτικά στοιχεία, μάλιστα, προκύπτει ότι με το νέο υπολογισμό 399.231 συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μια μέση αύξηση της τάξης των 15 ευρώ στη μηνιαία σύνταξή τους, λόγω της απαλοιφής της οριζόντιας παρακράτησης του φόρου στις επικουρικές συντάξεις. Στον αντίποδα ένας σημαντικός, επίσης, αριθμός συνταξιούχων με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές άνω των 750 ευρώ θα διαπιστώσουν μια αύξηση της παρακράτησης φόρου της τάξης των 40 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία (70%) αυτών η αύξηση της παρακράτησης δεν θα ξεπερνά τα 30 ευρώ.

Όπως διευκρινίζεται πρόκειται για λογιστικού χαρακτήρα μεταβολές που οφείλονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των παρακρατήσεων (επί του συνολικού εισοδήματος από συντάξεις), οι οποίες όχι μόνο δεν αυξάνουν το ύψος της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά αντίθετα οδηγούν σε ωφέλεια από την εφαρμογή της έκπτωσης του 1,5% επί της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Χάρη δηλαδή στο σφαιρικό νέο τρόπο υπολογισμού η παρακράτηση θα υπολογίζεται και θα εφαρμόζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών και ο συνταξιούχος θα επωφελείται από την έκπτωση του 1,5%.

Σημειώνεται τέλος ότι, το 2014 θα είναι μεταβατικό οικονομικό έτος εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος στους συνταξιούχους με δύο ή και περισσότερες συντάξεις, καθώς η αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης που θα εφαρμοστεί τον Αύγουστο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης: «Αξιοποιώντας το πρότυπο πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ» - μέσω του οποίου για πρώτη φορά στη χώρα μας και ύστερα από πολλές δεκαετίες, χαρτογραφήσαμε πλήρως το συνταξιοδοτικό χάρτη της Ελλάδας – αντιμετωπίσαμε με επιτυχία δύο μεγάλες προκλήσεις για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

Η πρώτη ήταν να εξαλείψουμε οριστικά τις τριτοκοσμικές εικόνες αναμονής των συνταξιούχων στα ασφαλιστικά ταμεία για να παραλάβουν τις βεβαιώσεις των συντάξιμων αποδοχών τους. Πράγματι, από φέτος κανείς συνταξιούχος δεν περνά πλέον το «κατώφλι» των ταμείων, αφού οι ηλεκτρονικές φορολογικές τους δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες.

Η δεύτερη πρόκληση είναι κανείς πλέον συνταξιούχος να μην περνά και το «κατώφλι» της εφορίας. Αυτό το πετυχαίνουμε, ήδη από την απονομή των συντάξεων του Αυγούστου, με την ενιαία φορολογική αντιμετώπιση όσων παίρνουν δύο, τρεις ή και περισσότερες συντάξεις με αυτούς που παίρνουν μία σύνταξη – ένα δίκαιο μέτρο - και τη μηδενική εκκαθάριση φόρου στο τέλος. Και όλα αυτά χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις ούτε κατά ένα ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ