Με νέα "όπλα" κατά της νεανικής ανεργίας

Με νέα "όπλα" κατά της νεανικής ανεργίας
Το πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ολοκληρώνεται στο Ζααρμπρούκεν. Οι διοργανωτές

χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συστήνουν νέα εργαλεία αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της D.W., το πρόβλημα της ανεργίας των νέων ταλανίζει τη σημερινή Ευρώπη. Το σχετικό ποσοστό σε χώρες του Νότου, όπως στην Ισπανία και την Ελλάδα έχει εκτοξευθεί σε ιλιγγιώδη επίπεδα και κυμαίνεται μεταξύ 50%-60% και ο συνολικός αριθμός των νέων ανέργων ξεπερνά πανευρωπαϊκά τα πέντε εκατομμύρια.

Οι διακρατικές σύνοδοι κορυφής που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Λύσεις φιλοδοξεί να προτείνει το πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη νεανική ανεργία που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ζααρμπρούκεν της Γερμανίας. Οι διοργανωτές του συνεδρίου με τίτλο «Europatriates», που αποτελεί ιδιωτική κοινωφελή πρωτοβουλία, εστιάζουν ειδικά σε μεθόδους και εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο Πέτερ Χαρτς, πρωτεργάτης του συνεδρίου και αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων στη γερμανική αγορά εργασίας (Αgenda 2010) επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, θεωρεί ανεπαρκείς τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ και πολύ μικρό το ποσό των έξι δισ. ευρώ που έχει διατεθεί στο πλαίσιο των λεγόμενων «Εγγυήσεων για τη Νεολαία».

Eργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό και επιστροφή στην πατρίδα

Βασική ιδέα των διοργανωτών του συνεδρίου, γράφει η D.W., είναι οι νέοι να εκπαιδεύονται ή να βρίσκουν απασχόληση σε οικονομικά ισχυρές χώρες. Έχοντας αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία, θα μπορούν να επιστρέψουν μετά από ένα διάστημα μηνών ή ετών στην πατρίδα τους, όπου θα πρέπει να λαμβάνουν στήριξη, ώστε να δημιουργήσουν οι ίδιοι νέες θέσεις εργασίας.

Η κινητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας αποτελεί σύνθετη υπόθεση. Για την απλοποίησή της οι συμμετέχοντες στο συνέδριο προτείνουν νέες μεθόδους. Ο Αντρέας Φρίντρουπ από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού HR Diagnostics συστήνει τη λεγόμενη διάγνωση δεξιοτήτων, που αλλάζει τα καθιερωμένα στο πεδίο της αναζήτησης εργασίας: «Η διάγνωση δεξιοτήτων τοποθετεί στο προσκήνιο το άτομο. Τι μπορεί να κάνει; Τι προσόντα και τι ενδιαφέροντα έχει; Πού θα ήθελε να πάει; Στη συνέχεια γίνεται μια αντιστοίχιση με τα επαγγέλματα που ταιριάζουν στο προφίλ του ατόμου». Αυτή η αντιστοίχιση με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού είναι κατά τον Αντρέας Φρίντρουπ ενδιαφέρουσα και για τις επιχειρήσεις, που μπορούν έτσι να βρουν το κατάλληλο προσωπικό χωρίς χρονοβόρες διατυπώσεις.

Την πρωτοβουλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, των συνέδρων χαιρετίζει η ευρωβουλευτής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Γιούτα Στάινμπρουκ. Όπως υπογραμμίζει: «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας νέος απόφοιτος δεν θα μένει για πολύ καιρό μακριά από την αγορά εργασίας. Η εμπειρία μας κατέδειξε ότι όποιος δεν μπορεί να κάνει επαγγελματικό ξεκίνημα μετά τις σπουδές, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στη συνέχεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ