Οι γυναίκες της ΕΕ ζουν για να δουλεύουν με... μη αμειβόμενη εργασία

Οι γυναίκες της ΕΕ ζουν για να δουλεύουν με... μη αμειβόμενη εργασία
Περίπου 60 ώρες την εβδομάδα εργάζονται, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι 26 από τις 60 αυτές ώρες αφορούν μη αμειβόμενη εργασία, όπως επισήμανε σήμερα η πρόεδρος της ομάδας διοίκησης του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), Λιάνα Γούτα, κατά τον χαιρετισμό της στο 6ο διεθνές συνέδριο του φορέα, με τίτλο "Women on Leadership, twenty four seven".

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών για την ίδια την γυναίκα, την οικογένεια και τον κοινωνικό της περίγυρο ήταν καταιγιστικές.

Με τις μεγάλες αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών και τη συμμετοχή της πλέον στην οικονομία, μια νέα ισορροπία έπρεπε να βρεθεί. «Αν το ερώτημα είναι 'αν έχει βρεθεί', η απάντηση φοβάμαι πως είναι 'όχι ακόμα'» είπε η κ. Γούτα.

Η ίδια υποστήριξε ότι όταν αναφερόμαστε στον κανόνα, στον μέσο όρο εξακολουθεί να υφίσταται «το χάσμα στις ίσες ευκαιρίες ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στην ηγεσία και τις υψηλές θέσεις ευθύνης».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα, που είχε διενεργηθεί πρόσφατα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, για λογαριασμό του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας, στις μεγάλες επιχειρήσεις των χωρών μελών της Ευρώπης των 27, τις θέσεις διευθυνόντων συμβούλων, στη συντριπτική πλειοψηφία, κατέχουν άνδρες (ποσοστό 97,6%), ενώ στις συνθέσεις των διοικητικών συμβουλίων μόνο το 8,9% των μελών είναι γυναίκες.

Αυτό παρότι, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί το 2012 από στελέχη του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι επιχειρήσεις με συμμετοχή γυναικών στις εκτελεστικές επιτροπές φαίνεται πως έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από τις αμιγώς ανδροκρατούμενες.

Η έρευνα της McKinsey, που αφορούσε το διάστημα 2007-2009, έδειξε ότι οι επιχειρήσεις με μικτές (ως προς τη συμμετοχή των δύο φύλων) εκτελεστικές επιτροπές παρουσίασαν απόδοση ίδιων κεφαλαίων (ROE-Return on Equity) μεγαλύτερη κατά 41%, σε σχέση με τις αμιγώς ανδροκρατούμενες και μέσο περιθώριο λειτουργικού κέρδους (average EBIT margin) υψηλότερο κατά 56%. Το συνέδριο πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ