Ανακαλύψατε ότι πληρώνεστε λιγότερο από τους συναδέλφους σας; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

Ανακαλύψατε ότι πληρώνεστε λιγότερο από τους συναδέλφους σας; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

Οι νόμοι περί μισθολογικής διαφάνειας - οι οποίοι επιβάλλουν στους εργοδότες να γνωστοποιούν τα εύρη των μισθών - έχουν πολλά οφέλη, όπως η μισθολογική ισότητα και οι πιο επιτυχημένες διαπραγματεύσεις κατά τη διαδικασία πρόσληψης.

Μπορεί όμως να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια και παραιτήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι "εντοπίζουν ανισότητες" μεταξύ τους, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης ανθρώπων Visier.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένας νέος νόμος για τη διαφάνεια των αμοιβών αναγκάζει τους Αμερικανούς εργοδότες να δημοσιοποιήσουν το εύρος μισθών για κάθε θέση, προκαλώντας συχνά αντιδράσεις ανάμεσα σε όσους ήδη εργάζονται για μια συγκεκριμένη εταιρεία, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι βγάζουν λιγότερα από τους νεοπροσληφθέντες ακόμα και εάν κάνουν την ίδια δουλειά.

Στην Ευρώπη, όπου η έλλειψη εργαζομένων αναγκάζει τις επιχειρήσεις να ανεβάσουν τους μισθούς που προσφέρουν για να προσελκύσουν ταλέντα, γεννιέται επίσης ένα μισθολογικό χάσμα μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων.

Το φαινόμενο, όπως σημειώνει το CNBC, δεν είναι κάτι νέο. Αλλά έως τώρα ήταν πιο κρυφό από τους εργαζόμενους, καθώς δεν είχαν πολλές πληροφορίες για τους μισθούς των συναδέλφων τους.

Έρευνα της Visier που μελέτησε τα στοιχεία για 18 εκατ. εργαζόμενους σε 75 χώρες, έδειξε ότι όταν μια εταιρεία δεν εντοπίζει το πρόβλημα εγκαίρως και δεν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπισή του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «περισσότερες και γρηγορότερες παραιτήσεις».

Όπως δήλωσαν οι Αμερικανοί σε μία έρευνα της ResumeBuilder.com, περίπου ένας στους 20 θα παραιτηθεί εάν διαπιστώσει ότι κερδίζει λιγότερα από τους συναδέλφους του.

Για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε «μισθολογικές προσαρμογές», κάτι διαφορετικό από τις ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις, σημειώνει η Andrea Derler της Visier. Ενώ οι ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις καθορίζονται συνήθως από παράγοντες όπως οι επιδόσεις της εταιρείας αλλά και οι επιδόσεις ενός μεμονωμένου εργαζόμενου ή της ομάδας του, οι μισθολογικές προσαρμογές στοχεύουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και συνυπολογίζουν τον «κίνδυνο αποχώρησής» τους.

Η Visier διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι των οποίων οι μισθοί δεν έχουν προσαρμοστεί με βάση εκείνους που λαμβάνουν οι νεοπροσληφθέντες συνάδελφοί τους μέσα σε έξι μήνες, παραιτούνται 1,8 φορές γρηγορότερα από εκείνους που είδαν μισθολογική προσαρμογή μέσα στον πρώτο μήνα.

«Αυτό δείχνει πως είναι σημαντικό να διαβεβαιώνονται οι εργαζόμενοι ότι παρά τις νέες εισόδους, η εταιρεία εκτιμά ακόμα την αξία τους», σημειώνει η Derler.

«Όλοι το έχουμε βιώσει: Όταν ένα νέο μέλος μπαίνει σε μια ομάδα, τα ήδη υπάρχοντα μέλη επηρεάζονται, απλά γιατί η δουλειά και οι αρμοδιότητες ανακατεύονται, ενώ η εκπαίδευση εν μέρει στηρίζεται σε εκείνους που βρίσκονται στις θέσεις περισσότερο καιρό».

Τι να κάνετε

Όπως εξηγεί η Derler, εάν κάποιος διαπιστώσει ότι αμείβεται χαμηλότερα από τους συναδέλφους του, είναι λογικό να νιώσει απογοήτευση. «Αλλά προσπαθήστε να μην υποθέσετε κακή πρόθεση από την πλευρά του εργοδότη. Μπορεί απλά να οφείλεται σε παράληψη ή έλλειψη πληροφοριών στο επίπεδο της επιχείρησης για τις μισθολογικές διαφορές», τονίζει.

Η ειδικός έχει τρεις συμβουλές για όσους αποφασίσουν να ζητήσουν προσαρμογή του μισθού τους:

1. Βρείτε πληροφορίες

Μάθετε πόσα κερδίζουν εργαζόμενοι που κάνουν την ίδια δουλειά με εσάς τόσο μέσα στην ίδια επιχείρηση όσο και σε άλλες.

2. Αποδείξτε την αξία σας στην εταιρεία

Κάντε μία λίστα με το πώς η δουλειά σας παρήγαγε αξία για την επιτυχία της επιχείρησης, της ομάδας και του προϊσταμένου σας.

3. Ξεκινήστε μια φιλική διαπραγμάτευση

Με βάση τα παραπάνω, σκεφτείτε ένα εύρος για την ποσοστιαία αύξηση που θα σας ικανοποιούσε. Δηλώστε το ξεκάθαρα και στηρίξτε το με τη λίστα των επιτευγμάτων σας.

Πηγη: CNBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ