Ο Κίμων Βολίκας πρώτος διευθύνων σύμβουλος του ΤΕΚΑ

Ο Κίμων Βολίκας πρώτος διευθύνων σύμβουλος του ΤΕΚΑ

Σύμφωνα με την απόφαση, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Κίμων Βολίκας

Υπεγράφη από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνο Τσακλόγλου, η υπουργική απόφαση για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Σύμφωνα με την απόφαση, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Κίμων Βολίκας, ο οποίος προσλαμβάνεται από το ΤΕΚΑ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας έξι ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ.

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου διεξήχθη, μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, με την υποστήριξη εξειδικευμένου συμβούλου προσλήψεων. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου διενήργησε συνεντεύξεις και αξιολόγησε τους υποψήφιους, με βάση τα απαιτούμενα κριτήρια, όπως αυτά προσδιορίστηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε: «Μέσα από μία διαδικασία επιλογής με ισχυρά εχέγγυα διαφάνειας και αξιοκρατίας, ο Κίμων Βολίκας αναλαμβάνει καθήκοντα ως πρώτος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Η επιλογή του κ. Βολίκα βασίστηκε στην καταλληλότητα και την επαγγελματική εμπειρία του, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4826/2021 "Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά".

Ο κ. Βολίκας είναι ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, υψηλής κατάρτισης, με πλούσια επαγγελματική εμπειρία. Η μακρόχρονη διαδρομή του στη διαχείριση θεσμικών κεφαλαίων, η επιτυχής θητεία του σε στρατηγικές, θεσμικές και διευθυντικές θέσεις και η εμπειρία του στη διοίκηση, οργάνωση και ανάπτυξη επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, αποτελούν εχέγγυο για την ανάπτυξη και αποτελεσματική λειτουργία του ΤΕΚΑ προς όφελος των ασφαλισμένων του Ταμείου.

Η δημιουργία του ΤΕΚΑ αποτελεί μία μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας για την επικουρική ασφάλιση των νέων στη χώρα μας. Η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της επικουρικής ασφάλισης, που εισάγεται με το ΤΕΚΑ, συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων και ενισχύει τη διαφάνεια, εξασφαλίζοντας υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Εύχομαι στον κ. Βολίκα κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και στο έργο που καλείται να επιτελέσει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΚΑ, Νικόλαος Τεσσαρομάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επιλογή του πρώτου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΕΚΑ:

«Η επιλογή του κ. Βολίκα, στελέχους της αγοράς με μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία στον χώρο της θεσμικής διαχείρισης, στη θέση του πρώτου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΕΚΑ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη στελέχωση του ΤΕΚΑ.

Η επιλογή έγινε μέσα από μία δομημένη και αξιοκρατική διαδικασία, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός πρωτοποριακού θεσμού στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο κ. Βολίκας κατείχε για πολλά χρόνια θέσεις ευθύνης και έχει πλούσια εμπειρία τόσο στη διοίκηση οργανισμών όσο και στη διαχείριση χαρτοφυλακίων.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΚΑ εύχεται ολόψυχα κάθε επιτυχία στον κ. Βολίκα στο σημαντικό και απαιτητικό έργο που αναλαμβάνει».

Σύντομο βιογραφικό

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, ο Κίμων Βολίκας είναι διαχειριστής επενδύσεων, με εμπειρία 30 ετών στη διαχείριση χαρτοφυλακίων και 24 ετών ως διευθύνων σύμβουλος εταιριών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για τρεις διαδοχικές θητείες και μέλος των ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Από το 2014, είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc in International Economics and Banking από το University of Wales της Μεγάλης Βρετανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ