Cenergy Holdings: Αύξηση πωλήσεων 36% στα 659 εκατ. ευρώ

Cenergy Holdings: Αύξηση πωλήσεων 36% στα 659 εκατ. ευρώ

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών φτάνει σε νέο υψηλό επίπεδο, στα 1,1 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022, υποδηλώνοντας σταθερή ανάπτυξη και για τους δύο κλάδους (καλώδια και σωλήνες χάλυβα). 

Στα 659 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις της Cenergy Holdings το πρώτο εξάμηνο του 2022, 36% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (α΄ εξάμηνο 2021: 486 εκατ. ευρώ). Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε με το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 (+8% σε ετήσια βάση).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κλάδος καλωδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του ομίλου.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών φτάνει σε νέο υψηλό επίπεδο, στα 1,1 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022, υποδηλώνοντας σταθερή ανάπτυξη και για τους δύο κλάδους (καλώδια και σωλήνες χάλυβα).

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σημαντικά (+74% σε ετήσια βάση) σε 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν επίσης σημαντικά στα 18,5 εκατ. ευρώ (11,6 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2021) φθάνοντας το 2,8% των πωλήσεων (έναντι 2,4% το α' εξάμηνο 2021).

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του ομίλου, ο Αλέξης Αλεξίου, διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε: «Τα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας που καταγράφηκαν στις αρχές του έτους επιβεβαιώθηκαν πλέον και αναμένεται να γίνουν πιο ευκρινή τους επόμενους μήνες. Καταφέραμε να πετύχουμε ισχυρά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ, παράλληλα, συνεχίσαμε τις εντατικές προσπάθειές μας για επιχειρησιακή αριστεία σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα μας. Καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, είδαμε αυξημένη δραστηριότητα σε όλες τις γραμμές παραγωγής του τομέα καλωδίων ενώ βελτιώσαμε σημαντικά την παραγωγή και στον τομέα σωλήνων χάλυβα. Η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και τα σταθερά περιθώρια κέρδους οδήγησαν σε αύξηση 74% της προ φόρων κερδοφορίας μας σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι πρόσφατες αναθέσεις έργων και στους δύο τομείς έρχονται να προστεθούν στο ήδη υψηλό ανεκτέλεστων παραγγελιών, προαναγγέλλοντας μια θετική πορεία μέχρι το τέλος του έτους. Η Cenergy Holdings θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις παγκόσμιες τάσεις (megatrends) για βιώσιμη ανάπτυξη και θα παραμείνει αρωγός στην «πράσινη μετάβαση» που συντελείται διεθνώς. Η αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, οι ισχυρές πωλήσεις και όλα τα μεγέθη κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνηγορούν προς μια ισχυρή δυναμική για το μέλλον».

Αναφορικά με τις προοπτικές, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο τομέας καλωδίων μπορεί να ισχυροποιήσει περεταίρω τις επιδόσεις του επωφελούμενος τόσο από την ισχυρή ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα, όσο και από τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για ενεργειακά έργα. Η υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας του τομέα αναμένεται να διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, υποστηρίζοντας έτσι την κερδοφορία ολόκληρου του ομίλου. Η αποδεδειγμένη δυναμική της αγοράς θαλάσσιων αιολικών πάρκων και η δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές παραμένουν οι κινητήριες δυνάμεις για την κερδοφορία του τομέα. Η έντονη δραστηριότητα στις αγορές και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης λόγω της παρούσας κρίσης αναμένεται να τροφοδοτήσουν στο μέλλον ακόμα περισσότερο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω νέες αναθέσεις έργων θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, η διοίκηση εξετάζει την έναρξη ενός προγράμματος για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο, με επενδύσεις σε πρόσθετο εξοπλισμό παραγωγής. Παράλληλα, διερευνάται κάθε ευκαιρία ανάπτυξης που δημιουργείται από την τρέχουσα δυναμική της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ørsted για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων στο Maryland.

Ο τομέας σωλήνων χάλυβα αναμένει επίσης μια θετική χρονιά, αφού το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των τελευταίων μηνών συνδυάζει υψηλή παραγωγική αξιοποίηση με καλύτερα περιθώρια κέρδους για το υπόλοιπο του έτους. Για το δεύτερο εξάμηνο, επίκειται η εκτέλεση ενός πιο ευνοϊκού μείγματος έργων από άποψη λειτουργικού κέρδους, ενώ οι συνθήκες της αγοράς αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει την ανάπτυξή της βασιζόμενη στους ακόλουθους πυλώνες:

- Συνεχής είσοδος σε νέες γεωγραφικές αγορές, όπως αυτή επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, και η οποία εκτείνεται σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και τη Βόρεια Θάλασσα έως τη Νότια Αφρική και από την Αμερική έως την Αυστραλία,

- Νέα καινοτόμα προϊόντα στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, όπως πιστοποιημένοι σωλήνες υδρογόνου, λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κ.λπ., καθώς και νέα προϊόντα στον αναπτυσσόμενο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η πανδημία είχε σημαντική επίδραση στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνισμού της αγοράς μεταφοράς καυσίμων αερίου αλλά οδεύει πλέον προς το τέλος της. Επίσης σημειώνεται ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση και απολαμβάνει υψηλής αναγνώρισης από τη διεθνή αγορά, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες αναθέσεις από μεγάλους πελάτες σε παγκόσμια κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ