H ΕΑΓΜΕ ξεκίνησε και δεύτερη γεώτρηση στο πεδίο Σιδηροκάστρου

 H ΕΑΓΜΕ ξεκίνησε και δεύτερη γεώτρηση στο πεδίο Σιδηροκάστρου

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) συνεχίζει με συνέπεια την προσπάθεια προσδιορισμού και αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση εκκίνησαν εκ νέου οι γεωτρητικές εργασίες της ΕΑΓΜΕ στο βόρειο τμήμα του γεωθερμικού πεδίου Σιδηροκάστρου Σερρών με την κατασκευή της δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης μεγάλης διαμέτρου. Η ανόρυξη της δεύτερης γεώτρησης προγραμματίζεται να φτάσει σε βάθος περίπου 160m, ενώ ο γεωθερμικός ταμιευτήρας αναμένεται στα 100-160m με ρευστά θερμοκρασίας της τάξεως των 75oC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μεγάλης διαμέτρου (Sd-18P) έφτασε μέχρι το βάθος των 198m και συνάντησε γεωθερμικά ρευστά θερμοκρασίας 75oC σε βάθος 160m. Οι γεωτρητικές εργασίες είχαν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2021 με την κατασκευή της πρώτης γεώτρησης και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στα τέλη Οκτωβρίου 2021.

Με το πέρας των γεωτρητικών εργασιών στο γεωθερμικό πεδίο Σιδηροκάστρου θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες δοκιμαστικές αντλήσεις εντός του 2022. Οι διατρητικές εργασίες στην περιοχή Χαρωπού Σιδηροκάστρου Σερρών εκτελούνται με ιδία τεχνικά μέσα (γεωτρύπανο SOILMEC), από το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό της Αρχής.

Το γεωτρητικό πρόγραμμα αποσκοπεί αφενός μεν στην αύξηση του γεωθερμικού πεδίου Σιδηροκάστρου και αφετέρου στην καλύτερη γνώση των χαρακτηριστικών του βαθύτερου γεωθερμικού ταμιευτήρα της περιοχής με κοινό στόχο την ορθολογική και βιώσιμη αξιοποίηση του γεωθερμικού πόρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ανάπτυξης της περιοχής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της Ενέργειας 1 «Έρευνα για την επέκταση βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων περιοχών α) Σιδηροκάστρου και β) Ερατεινού και Ερασμίου» του Υποέργου «Δράσεις για την ορθολογική και αειφόρο αξιοποίηση της γεωθερμίας – GEOTHERM» ενταγμένου στο Έργο «Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας – ΟΠΥΓΕΚ», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), ενός από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 -2020.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Διονύσιος Γκούτης τόνισε σχετικά: «Η ΕΑΓΜΕ με το έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οριοθέτηση των ώριμων χώρων για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων. Η δεύτερη γεώτρηση στο Σιδηρόκαστρο έρχεται να ενισχύσει το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια και στοχεύει στην ανίχνευση και ανάδειξη χώρων, οι οποίοι θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ