Αρ. Χαντάβας (Enel Green Power): Οι ΑΠΕ είναι η λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 

Αρ. Χαντάβας (Enel Green Power): Οι ΑΠΕ είναι η λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 

Ο Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power ανέφερε τα πολλά πλεονεκτήματα των ΑΠΕ μεταξύ των οποίων οι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η μείωση του ενεργειακού κόστους που επιφέρουν και η αξιοπιστία τους αφού η τιμή τους δεν επηρεάζεται από γεωπολιτικές αστάθειες.

Ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe, μίλησε σήμερα στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και συγκεκριμένα στη θεματική «Απολιγνιτοποίηση – Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι ΑΠΕ», με συντονιστή τον δημοσιογράφο του Bloomberg, κ. Andrea Gandolfo.
«Στο πλαίσιο της τρέχουσας γεωπολιτικής έντασης, η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιο επείγουσα από ποτέ προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», επισήμανε ο κ. Χαντάβας, αναφέροντας και την πρόσφατη επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το REPowerEU που προτεραιοποιεί την επιταχυμένη ανάπτυξη ΑΠΕ και εξηλεκτρισμού ως βασική λύση για την απεξάρτηση από την Ρωσία πριν το τέλος της δεκαετίας. Ο Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power ανέφερε τα πολλά πλεονεκτήματα των ΑΠΕ μεταξύ των οποίων οι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η μείωση του ενεργειακού κόστους που επιφέρουν και η αξιοπιστία τους αφού η τιμή τους δεν επηρεάζεται από γεωπολιτικές αστάθειες.
«Οι σημερινοί χρόνοι αδειοδότησης των ΑΠΕ στην Ευρώπη αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη του φιλόδοξου και επείγοντα πλέον στόχου» τόνισε ο κ. Χαντάβας, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο η αδειοδότηση να γίνει γρήγορη, απλή και έξυπνη, παραθέτοντας συγκεκριμένες λύσεις στα υπάρχοντα τρώτα σημεία της αδειοδοτικής διαδικασίας. Οι διαδικασίες είναι απαραίτητο να ψηφιοποιηθούν και oi αδειοδοτούσες αρχές θα πρέπει να είναι στελεχωμένες με υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης, ενώ υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο την χωρητικότητα των δικτύων και να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίησή τους. Εν συνεχεία ανέλυσε το πόσο καθοριστικό είναι το repowering (αντικατάσταση εξοπλισμού παλιότερων μονάδων) για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με τον πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο, ενώ τόνισε πως η υβριδοποίηση (ο συνδυασμός διαφορετικών τεχνολογιών ΑΠΕ) είναι ιδανική λύση για μεγαλύτερη διεύσδυση ΑΠΕ με βελτιωμένο προφίλ παραγωγής. «’Ενα σταθερό ρυθμιστικό πλάισιο με διαφανείς διαδικασίες λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων. Συνεπώς, θα πρέπει να αποφεύγονται συμβάντα όπως το αδειοδοτικό πάγωμα των επενδύσεων αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ του περασμένου καλοκαιριού, καθώς έτσι παρατείνεται η εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε αδειοδοτικά εμπόδια προερχόμενα από ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
Τέλος, ο Επικεφαλής Ευρώπης της Εnel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe επισήμανε πως ο συνδυασμός των ΑΠΕ με αποθήκευση είναι το κλειδί για την εξασφάλιση ενός αξιόπιστου, ευσταθούς και πράσινου συστήματος ενέργειας. Οι επενδύσεις σε αποθήκευσης ενέργειας συνδυασμένη με ΑΠΕ πρέπει να προτεραιοποιηθούν καθώς διευκολύνουν την αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ στο σύστημα, μειώνοντας την στοχαστικότητά τους και καθιστώντας τες ικανές να προσφέρουν υπηρεσίες δικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ