ΒEΘ: Aνησυχία για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης

 ΒEΘ: Aνησυχία για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης

Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου

 

Προβληματισμό και ανησυχία για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με τον πρόεδρό του Αναστάσιο Καπνοπώλη να υπογραμμίζει πως «Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου».

Από αυτά και μόνο τα στοιχεία, σημειώνει ο κ. Καπνοπώλης, «γίνεται αντιληπτό πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ράλι τιμών των βασικών πρώτων υλών, γεγονός που θα προκαλέσει πονοκέφαλο στα μέλη του επιμελητηρίου, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αρτοποιών και ζαχαροπλαστών».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΒΕΘ αναφέρεται επίσης στις περαιτέρω ανατιμήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που έπονται λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και υπογραμμίζοντας ότι η κλιμάκωση της έντασης «αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του εμπορίου και των σχέσεων της Ε.Ε. και κατ' επέκταση της Ελλάδας με τις δύο χώρες», εκφράζει την ελπίδα του η Ευρώπη να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημιουργώντας και επιπρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ