Δυσαρέσκεια ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τις απορριπτικές αποφάσεις ΥΠΕΝ επί τροποποιήσεων σε αιολικά πάρκα

Δυσαρέσκεια ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τις απορριπτικές αποφάσεις ΥΠΕΝ επί τροποποιήσεων σε αιολικά πάρκα

Στην απόρριψη του αιτήματος τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων των δύο αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα Άγραφα προχώρησε η αρμόδια διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ.

Τη δυσαρέσκειά της για τις απορριπτικές αποφάσεις αιτημάτων τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων δύο αιολικών πάρκων από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενημερώθηκε την 23η Νοεμβρίου από τις θυγατρικές της εταιρείες ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. και ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε. ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής Αδειοδότησης), αποφάσισε την απόρριψη αιτημάτων τροποποίησης των υφιστάμενων περιβαλλοντικών όρων που είχαν υποβληθεί από τις εν λόγω θυγατρικές της εταιρείες αναφορικά με τα έργα:

α) Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 46 MW, στη θέση "Γραμμένη -Τούρλα - Καρνόπι" των δήμων Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας αντίστοιχα, και


β) Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 40 MW, στη θέση "Μίχος - Βοϊδολίβαδο - Απέλινα", των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα, των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας.

Σύμφωνα με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, "τα προαναφερόμενα έργα είναι ήδη αδειοδοτημένα από το 2018 και προγραμματισμένα να ξεκινήσουν το 2022, ωστόσο σε μια προσπάθεια βελτίωσης του σχεδιασμού των προαναφερόμενων έργων, έγινε αναχωροθέτησή τους, χρησιμοποιώντας μικρότερο αριθμό ανεμογεννητριών μεγαλύτερης ισχύος. Ο νέος σχεδιασμός αφορά στην κατάληψη λιγότερων θέσεων, εντός των αρχικά εγκεκριμένων γηπέδων και είναι φιλικότερος περιβαλλοντικά από τον προηγούμενο, συνδράμοντας έτσι στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση εκπομπών και χρήση καυσίμων, εντούτοις οι σχετικές αιτήσεις τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων απορρίφθηκαν".

"Κατόπιν τούτων η εταιρεία, ενεργώντας πάντα με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων της, προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για την ακύρωση των απορριπτικών αποφάσεων, με απώτερο στόχο την υλοποίηση των έργων, τα οποία με σεβασμό στο περιβάλλον εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον" σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ