Έρχονται τα «κουπόνια» για την πληρωμή φόρων και εισφορών – Ποιοι θα τα πάρουν

Έρχονται τα «κουπόνια» για την πληρωμή φόρων και εισφορών – Ποιοι θα τα πάρουν

«Κληρώνει» μέσα στον Ιούλιο για τα «κουπόνια» πληρωμής φόρων και εισφορών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών –η προθεσμία έληξε στις 2 Ιουλίου- η ΑΑΔΕ οριστικοποίησε τον κατάλογο των δικαιούχων και έβγαλε τα ποσά των δαπανών που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από άλλα μέτρα στήριξης και κυρίως από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Μέσα στις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει την απόφαση που θα ορίζει το τελικό ποσοστό επιδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς ο τελικός αριθμός των δικαιούχων είναι μικρότερος αυτού που είχε προϋπολογιστεί αρχικά. Λιγότεροι δικαιούχοι, σημαίνει και υψηλότερα ποσοστά επιδότησης καθώς τα χρήματα που θα αντιστοιχούν στα κουπόνια θα παραμείνουν σταθερά στα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τις περίπου 74.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν (σ.σ η προθεσμία έληξε στις 2 Ιουλίου), «κουπόνια» θα εκδοθούν για περίπου 30.000 επαγγελματίες. Οι απορρίψεις είναι πολλές καθώς:

  1. Υποβλήθηκαν αιτήσεις από επαγγελματίες οι οποίοι είτε εμφάνιζαν κέρδη είτε μείωση τζίρου μικρότερη του 30%.
  2. Εντοπίστηκαν επίσης περίπου 2000 επιχειρήσεις που αν και πληρούσαν τα κριτήρια, τελικώς κρίθηκε ότι δεν έχουν λαμβάνειν επειδή το ποσό που έχουν ήδη εισπράξει από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, υπερκαλύπτει το ύψος των παγίων δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από προγράμματα στήριξης.

Μετά τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων, θα ακολουθήσει η έκδοση της τελικής απόφασης η οποία και θα καθορίζει το ποσοστό επιδότησης επί των παγίων δαπανών. Το υπουργείο Οικονομικών είχε προϋπολογίσει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι «κλειστού προϋπολογισμού» με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι της επιδότησης, αφού καθοριστεί το τελικό ποσοστό (αναμένεται να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς υπολογίζονταν 50.000 δικαιούχοι και τελικώς αυτοί περιορίστηκαν σε 30.000) θα κληθούν με την νέα οριστική αίτηση να επιλέξουν αν το ποσό της επιδότησης θα κατευθυνθεί για την καταβολή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών ή και τα δύο.

Τι θα γίνει στην πράξη; Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση και θα καθορίσει το ποσοστό επιδότησης (π.χ 90%). Η ΑΑΔΕ θα ανακοινώσει το άνοιγμα της πλατφόρμας My business support. Οι 30.000 που πληρούν τα κριτήρια, θα μπουν στην πλατφόρμα και θα δουν το τελικό ποσοστό επιδότησης που δικαιούνται. Θα επιλέγουν ποιο ποσό θα διοχετευτεί για πληρωμή φόρων και ποιο για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών. Η πίστωση των χρημάτων θα γίνεται απευθείας από το δημόσιο και οι φορολογικές ή οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα αποπληρώνονται χωρίς να χρειαστεί κάποια ενέργεια από τον ίδιο τον φορολογούμενο. Να σημειωθεί ότι τα «κουπόνια» πρέπει να εξαργυρωθούν μέσα στο 2021 διαφορετικά τα χρήματα χάνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ