Αποκλειστικό: Αλλάζουν χέρια οι μετοχές του μεγαλύτερου εκπτωτικού χωριού της χώρας

Αποκλειστικό: Αλλάζουν χέρια οι μετοχές του μεγαλύτερου εκπτωτικού χωριού της χώρας

Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης στο οικοδομικό τετράγωνο Ε71 στα Σπάτα. Το μεγαλύτερο εκπτωτικό χωριό της Ελλάδας με περισσότερα από 100 καταστήματα, το McArthurGlen, αλλάζει ιδιοκτήτη με τη συμπλήρωση ακριβώς 10 ετών από τα εγκαίνιά του. Το fund Bluehouse, κάτοχος του 50% των μετοχών από την ίδρυση της εταιρείας, ρευστοποιεί τη θέση του και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, μοναδικός μέτοχος καθίσταται το ίδιο το McArthurGlen group των 26 εμπορικών κέντρων σε 10 χώρες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το εκπτωτικό Χωριό McArthurGlen στα Σπάτα είναι συμφωνημένο να πουληθεί. Συγκεκριμένα, το εμπορικό κέντρο το οποίο ανήκει κατά 50% στην πολυεθνική εταιρία ανάπτυξης και διαχείρισης outlet centers McArthurGlen και κατά 50% στο fund Bluehouse, θα αγοραστεί ολόκληρο από επενδυτικό σχήμα ελεγχόμενο από την McArthurGlen. Το τίμημα της συναλλαγής θα αγγίξει τα 100 εκ. ευρώ και η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Η Bluehouse είναι μέτοχος στο McArhurGlen από την αρχή της λειτουργίας του, τον Ιούνιο του 2011. Συνέδεσε έτσι το όνομά της με τη λειτουργία του πρώτου designer outlet στην Αττική, ένα υπαίθριο εμπορικό πάρκο με περισσότερα από 100 καταστήματα, 70.000 τετραγωνικά και 2500 θέσεις πάρκινγκ. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση μιας ακόμη συμμετοχής, αυτής στο εμπορικό κέντρο Korso Karvina στην Τσεχία η οποία έγινε το 2017. Επίσης, τον Φεβρουάριο πουλήθηκε και η συμμετοχή στο Homemax, εμπορικό κέντρο στη Βουλγαρία. Φαίνεται ότι η ώρα της αποαπένδυσης και από την Ελλάδα. Ουσιαστικά, η Bluehouse έπρεπε να απο-επενδύσει καθώς το σχετικό fund συμμετέχει από την αρχή της επένδυσης ήτοι 12 χρόνια τώρα. Η πρόταση της McArthurGlen ήρθε μετά από μια άλλη πρόταση εξαγοράς η οποία απορρίφθηκε.

Πάντως, η περαιτέρω επενδυτική επέκταση της McArthurGlen στην χώρα μας είναι σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, ιδιαίτερα σε έναν χώρο όπως το retail, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από την πανδημία του COVID.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν το 2009 η McArthurGlen ήρθε στην Ελλάδα είχε θέσει ως στόχο την ανάπτυξη τουλάχιστον 2 εκπτωτικών χωριών στη χώρα μας. Μένει να δούμε κατά πόσο τώρα ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Άλλωστε, η επιλογή του να λειτουργούν δύο ή και περισσότερα εμπορικά κέντρα ανά χώρα -και μάλιστα σε χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό με αυτό της Ελλάδας, δεν είναι άγνωστη για την McArhurGlen. Στην Αυστρία, λειτουργούν ήδη δύο εμπορικά κέντρα (σε Salzburg και Βιέννη) ενώ δύο κέντρα λειτουργούν και στην Ολλανδία. Στην Ιταλία λειτουργούν πέντε εμπορικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και το Serravalle στην περιοχή του Μιλάνου με περισσότερα από 240 καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ