Πώληση από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του αιολικού πάρκου Mountain Air στις ΗΠΑ

Πώληση από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του αιολικού πάρκου Mountain Air στις ΗΠΑ

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοινώνει την πώληση του αιολικού πάρκου “Mountain Air” ισχύος 138 MW, στην πολιτεία του IDAHO, στις ΗΠΑ, στην Innergex Renewable Energy Inc.

H συμφωνηθείσα αξία (Enterprise Value) για την πώληση του αιολικού πάρκου ανέρχεται σε 215 εκατ. δολάρια.

Tα λειτουργικά κέρδη (US GAAP) του έργου ανήλθαν το 2019 σε 17,6 εκατ. δολάρια (ΕΒΙΤDA 2019). Από την εν λόγω πώληση αναμένεται να προκύψει κέρδος (IFRS) που θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. δολάρια, ενώ το συνολικό χρέος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μειώνεται ισόποσα κατά την ανωτέρω συμφωνηθείσα αξία των 215 εκατ. δολαρίων.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εισήλθε στην αγορά καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ ήδη από το 2011. Έχει σε λειτουργία τέσσερα (4) αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 651 MW, εκ των οποίων το ένα αφορά στο προς πώληση, πρώτο έργο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στις ΗΠΑ, ισχύος 138 MW (Mountain Air). Μετά την πώληση του έργου στο IDAHO, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διατηρεί σε λειτουργία τρία (3) αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 512 MW, στην πολιτεία του Texas.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη, ο Προέδρος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης δήλωσε: «Πριν από περίπου μια δεκαετία λάβαμε τη στρατηγική απόφαση να επεκτείνουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα στην αγορά των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής για τον Όμιλο και τους μετόχους του, καθώς πέρα από τη σημαντική αύξηση που επέφερε στα μεγέθη και την κερδοφορία του Ομίλου, προσφέρει επίσης σημαντικές υπεραξίες, καθώς και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού μας προγράμματος. Θυμίζουμε ότι έχουμε ήδη δρομολογήσει νέες επενδύσεις 1,7 δις. ευρώ στην Ελλάδα, στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση και της διαχείρισης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε την έως τώρα εδραιωμένη πορεία ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην αγορά καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ, ακολουθώντας τη στρατηγική ενεργητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εστιάζει στην εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών που παράγουν σημαντική αξία για τους μετόχους, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου της στην αγορά των ΗΠΑ, με έμφαση στην εξασφάλιση αυξημένων αποδόσεων. Η εταιρεία παρακολουθεί συστηματικά νέες ευκαιρίες, βελτιστοποιώντας την κατανομή και την αποδοτικότητα των κεφαλαίων της».

Μετά την ανωτέρω πώληση, ο Όμιλος θα διαθέτει περισσότερα από 1800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ