Uni.Fund: Επένδυση 400 χιλ. ευρώ στην EnzyQuest που αναπτύσσει τεστ κορονοϊού

Uni.Fund: Επένδυση 400 χιλ. ευρώ στην EnzyQuest που αναπτύσσει τεστ κορονοϊού

Η EnzyQuest είναι η πρώτη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε επένδυση €400.000 στην EnzyQuest, spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που δραστηριοποιείται τον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας, προχώρησε πρόσφατα το Uni.Fund.

H EnzyQuest έχει την έδρα της στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την ανάπτυξη ενζύμων / αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται σε ερευνητικές μεθόδους στη Βιοτεχνολογία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από επιστήμονες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και στελέχη από τον χώρο της Καινοτομίας και της Μεταφοράς Τεχνολογίας από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Ο Δρ. Δημήτρης Κουτσιούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της EnzyQuest, ήταν επικεφαλής επιστήμονας της Minotech Biotechnology στο ΙΤΕ, που ασχολείται με την ανάπτυξη προϊόντων μοριακής βιολογίας, και μέλος της New England Biolabs στη Βοστώνη.

Έχει αναπτύξει πάνω από 20 ενζυμικά προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Ο Σωτήρης Ξύδης, Διευθυντής Λειτουργιών στην EnzyQuest, έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα της Μεταφοράς Τεχνολογίας και της Καινοτομίας στη βιομηχανία και σε ερευνητικά ιδρύματα καθώς και σε εταιρείες και οργανισμούς στον χώρο της Υγείας.

Ο Λάμπρος Κούρτης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επιχειρήσεις στον χώρο της βιοτεχνολογίας, της επιστήμης υλικών και της ψηφιακής υγείας στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο.

Είναι σύμβουλος στο Gates Ventures, στην εταιρεία αναλύσεων δεδομένων υγείας Evidation Health, και στη φαρμακευτική Eli Lilly.

Ο Γιάννης Βλατάκης, επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας κι Ανάπτυξης της εταιρείας, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης με πολυετή εμπειρία στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας.

Η καθιέρωση και η επέκταση των μοριακών μεθόδων διάγνωσης και ταυτοποίησης στον τομέα της Υγείας (γονιδιακοί δείκτες ασθενειών), της αγροδιατροφής (μοριακή ταυτοποίηση διαγονιδιακών φυτών ή μικροβίων σε φυτικά σκευάσματα) και της Έρευνας (Μοριακή Βιολογία, Βιοτεχνολογία, Βιοϊατρική) έχουν οδηγήσει σε μια ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς των ενζύμων και των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται (άνω των $20 δις για το 2020), η οποία εντείνεται και λόγω COVID-19.

Η EnzyQuest είναι η πρώτη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Έχοντας ήδη στο portfolio της 70 προϊόντα, καθώς και μια σειρά νέων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, η ΕnzyQuest εισέρχεται δυναμικά στον παγκόσμια χάρτη, με δυνατό και καινοτόμο στοιχείο της την ταυτοποίηση και ανακάλυψη ενζύμων με νέες ιδιότητες και πρωτοπόρες εφαρμογές από Ακραιόφιλους (Extremophiles) οργανισμούς, δηλαδή μικροοργανισμούς που έχουν αναπτύξει ένζυμα που λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες (αλατότητα, θερμοκρασία κλπ).

Ήδη η EnzyQuest έχει συνάψει συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για την εμπορική αξιοποίηση ενζύμων, διαθέτει πλήρες δίκτυο διανομής σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο επεκτείνεται σε Ευρώπη και Ασία και ταυτόχρονα ετοιμάζει συνεργασίες με Ερευνητικά Κέντρα και επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Για τη συνεργασία με το Uni.Fund, ο Δρ. Δημήτρης Κουτσιούλης αναφέρει: «Το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια καλή δεξαμενή κεφαλαίου αυτή τη στιγμή, που χρειάζεται να απαντηθεί από καλές προτάσεις.

Η εταιρεία μας κατέστρωσε ένα πλάνο με γνώμονα την καινοτομία στον χώρο των ενζύμων, το παρουσίασε σε φορείς Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Ελλάδα και βρήκε σχεδόν άμεσα ανταπόκριση.

To Uni.Fund έχει επιδείξει δύο βασικά χαρακτηριστικά στην κοινή μας πορεία, τόσο πριν όσο και μετά την επένδυση: αμεσότητα και αίσθηση ομαδικότητας. Είναι πάντα αρωγός στην προσπάθεια μας και με άμεσο τρόπο απαντάει στις ανάγκες μας, μετουσιώνοντας την προσπάθειά μας σε αποτέλεσμα. Αποτέλεσε ένα από τα βασικά συστατικά μεταμόρφωσης της ιδέας μας σε εταιρεία και αυτό το καθιστά άρρηκτο κομμάτι της ομάδας μας».

Η Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund, αναφέρει για τη συνεργασία: «Η ομάδα της EnzyQuest συνδυάζει μοναδικά την καινοτομία με τις επιχειρηματικές δεξιότητες και τη διεθνή εμπειρία, ενώ και η αγορά στην οποία απευθύνεται αναπτύσσεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς.

Θεωρούμε ότι η εταιρεία έχει πολύ καλές προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης και δουλεύουμε συστηματικά πάνω σ’ αυτό». Με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, η EnzyQuest ξεκίνησε να εξετάζει τρόπους να βοηθήσει το ελληνικό οικοσύστημα.

Αν και έξω από τον στενό αρχικό της σχεδιασμό, η εταιρεία κινήθηκε άμεσα για την παραγωγή των ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη μοριακή διάγνωση του SARS-CoV-2, στοχεύοντας στην εξασφάλιση αρχικά τουλάχιστον εγχώριας επάρκειας τεστ για την επόμενη φάση διαχείρισης της κρίσης, όπου πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαγνωστικά τεστ σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, πέρα από την πρώτη γραμμή ιατρικού προσωπικού και τις ευαίσθητες ομάδες.

Όπως αναφέρει ο Σωτήρης Ξύδης:

«Κύριο μας μέλημά μας ήταν η διείσδυση στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο έγινε μια μεγάλη στροφή στο επιχειρηματικό μας πλάνο θέτοντας την τεχνογνωσία μας στη μάχη της διάγνωσης του κορωνοϊού.

Αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα τεστ που θα παράγεται εξ ολοκλήρου στην χώρα μας, ώστε να μην εξαρτάται η εγχώρια προσφορά από εξωτερικές παραμέτρους. Ήδη η εταιρεία μας αναπτύσσει δύο τύπους κιτ μοριακής διάγνωσης.

Κάτω από αυτό το πρίσμα είμαστε σε συνεργασία με το Διαγνωστικό Εργαστήριο της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και με καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως η Νanoplasmas (που επίσης περιλαμβάνεται στο portfolio του Uni.Fund) κι άλλες spin-off».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ