ΕΛΠΕ: Αύξηση πωλήσεων, κερδοφορίας και εξαγωγών στο α τρίμηνο του 2020

ΕΛΠΕ: Αύξηση πωλήσεων, κερδοφορίας και εξαγωγών στο α τρίμηνο του 2020

Βελτίωση των συγκρίσιμων αποτελεσμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσαν σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια, σημειώνοντας ότι εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού επιτεύχθηκε αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών.

Ωστόσο η δραστική μείωση των διεθνών τιμών του αργού οδήγησε σε υποτίμηση της αξίας των αποθεμάτων του ομίλου και αρνητικά δημοσιευμένα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ στο πρώτο τρίμηνο περιλαμβάνουν τα εξής:
- Συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 128 εκατ. ευρώ (+4%) και καθαρά κέρδη 44 εκατ. ευρώ (+18%)
- Αύξηση των εξαγωγών κατά 27% και 9 % των συνολικών πωλήσεων, παρά την μείωση της ζήτησης που αναμένεται να ενταθεί κατά το β' τρίμηνο.
- Ενίσχυση της ρευστότητας κατά 550 εκατ. ευρώ και μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 21%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Το Α' τρίμηνο καταφέραμε να βελτιώσουμε τις λειτουργικές μας επιδόσεις και τα αποτελέσματά μας σχεδόν σε όλες μας τις δραστηριότητες, ενώ συνεχίσαμε την ταχεία υλοποίηση της στρατηγικής μας.

Παρά τις όποιες σημαντικές εξελίξεις είχαμε στον κλάδο του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, το γεγονός που αναμφίβολα θα καθορίσει την πορεία του 2020, είναι η πανδημία Covid-19 και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία. Ήδη στις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, έχουμε δει πρωτόγνωρες αλλαγές στα διεθνή επίπεδα προσφοράς και ζήτησης, με αντίστοιχες επιπτώσεις στις τιμές. Η εξέλιξη της κρίσης θα συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους περισσότερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά τον τουρισμό που αφορά περισσότερο και τις αγορές που εφοδιάζουμε.

Ο Όμιλος ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που έλαβε σχετικά μέτρα, επιτυγχάνοντας την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων του, με τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες για τους εργαζόμενους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην πρόκληση για μετάβαση σε ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Παράλληλα, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε δράσεις συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και τη στήριξη ευπαθών ομάδων, που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο».

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, η μείωση των τιμών αργού και προϊόντων, κατά 50% περίπου μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, είχε ως αποτέλεσμα οι ζημιές από αποτίμηση αποθεμάτων να ανέλθουν στα 540 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τα δημοσιευμένα καθαρά αποτελέσματα στα 341 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ