Πιο "σφικτός" ο δεύτερος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος - Στις 27.229 έφτασαν οι αιτήσεις - Νέος γύρος πληρωμών την Παρασκευή

Πιο "σφικτός" ο δεύτερος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Στις 27.229 -δηλαδή περίπου στο ένα τρίτο του συνολικού αριθμού που περιμένει το υπουργείο Οικονομικών έφτασαν μέχρι χθες τα μεσάνυχτα οι υποβληθείσες αιτήσεις για την "επιστρεπτέα προκαταβολή" και ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα γίνει ο δεύτερος γύρος πληρωμών. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη των αιτήσεων καθώς επικείται η οριστικοποίηση των κριτηρίων χορήγησης των δανείων κατά τη 2η φάση.  

Στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν να έχουν πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής πριν προχωρήσουν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον 2ο γύρο ο οποίος επίσης θα αφορά στη χορήγηση δανείων ύψους 1 δις. ευρώ απευθείας από το Taxis. Oυσιαστικά, οι επόμενες εκταμιεύσεις θα γίνουν είτε στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου είτε ακόμη και στις αρχές Ιουλίου. Και αυτό διότι στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη των επαγγελματιών πριν προχωρήσουν στην δεύτερη «μοιρασιά». Κατά τον πρώτο γύρο, υιοθετήθηκε ως κριτήριο η μεταβολή των εσόδων κατά τον μήνα Μάρτιο συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών (ή κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των τριών τελευταίων ετών για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία).

Στον δεύτερο γύρο, θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία για τους μήνες Απρίλιο (τουλάχιστον) ή και Μάιο τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου. Δύο είναι οι βασικές αλλαγές που αναμένονται κατά τον 2ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής:

1. Θα αλλάξουν τα ελάχιστα απαιτούμενα ποσοστά μείωσης εσόδων (σ.σ στον πρώτο γύρο ήταν 6,7% για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία και 20% για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία)

2. Δεν θα υπάρχουν τα ελάχιστα ποσά τα οποία κατά τον πρώτο γύρο κινήθηκαν από τα 2000 ευρώ (για τις εταιρείες που δεν απασχολούσαν καθόλου προσωπικό) έως και τα 80.000 ευρώ για τις εταιρίες με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

Οι δικαιούχοι μπορούν, μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport(www.aade.gr/mybusinesssupport), να ενημερωθούν για το ύψος του ποσού που προεγκρίθηκε για την επιχείρησή τους και για τους ακριβείς όρους ένταξης στο χρηματοδοτικό σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξή τους, θα πρέπει, έως την Παρασκευή, 15 Μαΐου, να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν την Αίτηση Χορήγησης και, σε περίπτωση που επιθυμούν να λάβουν μικρότερο ποσό από αυτό που προεγκρίθηκε, να επιλέξουν το τελικό ποσό της άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη». Η δεύτερη καταβολή θα γίνει την Παρασκευή, 15 Μαΐου, και οι επόμενες την προσεχή εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ