Με γοργούς ρυθμούς τρέχει η υλοποίηση του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης

Σε ανοιχτή γραμμή με Euroasia – Διαχειριστές Κύπρου, Ισραήλ για τη διαλειτουργικότητα του μεγάλου PCI η «Αριάδνη»

Με γοργούς ρυθμούς τρέχει η υλοποίηση του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης

Έτοιμη να δημοσιεύσει τα τεύχη προκήρυξης για τα υποθαλάσσια καλώδια και τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική την προσεχή εβδομάδα είναι η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» μετά και την απόφαση της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία εξουσιοδοτεί την εταιρεία να προβεί χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια της προκήρυξης διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΡΑΕ, «η κατασκευή της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική πρέπει να ακολουθήσει τάχιστα το δρόμο της υλοποίησης, υπό οποιοδήποτε καθεστώς και συνθήκες».

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση της ΡΑΕ, η «Αριάδνη» θα αποστείλει έως αύριο, Παρασκευή 17 Μάϊου, τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, επισημαίνοντας τα στοιχεία που διασφαλίζουν με απόλυτο τρόπο τη διαλειτουργικότητα με τις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κρήτης-Ισραήλ και θα ακολουθήσει η δημοσίευση των τευχών διακήρυξης.

Μοναδικό κώλυμα στην άμεση προκήρυξη για την κατασκευή της «μεγάλης διασύνδεσης» αποτελεί η απαίτηση υποβολής στη ΡΑΕ και έγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών του έργου διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, έχοντας εξασφαλίσει κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους Διαχειριστές και Φορείς Υλοποίησης τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υποτμημάτων του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector» και των εθνικών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα διασυνδεθεί όπως αναφέρεται στην Απόφαση 838/2018.

Για το σκοπό αυτό, η διοίκηση της «Αριάδνης» αναμένεται να συναντηθεί άμεσα με τους διαχειριστές συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και τον φορέα υλοποίησης των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου και Κρήτης-Ισραήλ «EuroAsia Interconnector Limited», βάζοντας τις τελικές πινελιές στις τεχνικές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την διαλειτουργικότητα των τριών διασυνδέσεων.

Θεωρείται δε βέβαιο, ότι μόλις ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις που αφορούν τα τεχνικά ζητήματα οι διαχειριστές Κύπρου και Ισραήλ καθώς και η κοινοπραξία «Euroasia», θα αποστείλουν τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις προς την ΡΑΕ. Σύμφωνα με πήγες του διαχειριστή δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και κοινής ανακοίνωσης των εμπλεκομένων μερών, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προβολή της προκήρυξης του έργου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής συντελείται έγκαιρα μετά από εργώδεις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ μέσα στις γνωστές αντίξοες συνθήκες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εθνική επιτυχία, καθώς το έργο θα ξεκινήσει εντός χρονοδιαγράμματος και η ολοκλήρωση του θα οδηγήσει στην πλήρη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Κρήτης από καθαρότερες πηγές ενέργειας το 2022.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ