«Καυτο» φθινόπωρο στην ενεργειακή σκακιέρα

«Καυτο» φθινόπωρο στην ενεργειακή σκακιέρα

Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρo με φόντο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Κύπρο.

 

Για το φθινόπωρο προγραμματίζεται η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Ο αγωγός, που προωθούν οι εταιρείες ΔΕΠΑ και Edison, κάνοντας μια διαδρομή 1.872 χλμ., θα φέρνει τις ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης, εφόσον βρεθούν στις θαλάσσιες παραχωρήσεις, προς την Ευρώπη διασχίζοντας τη Δυτική Ελλάδα και καταλήγοντας στην Ιταλία.

Η επόμενη κίνηση έρχεται στην Κύπρο από τον αμερικανικό πετρελαϊκό όμιλο ExxonMobil, ο οποίος, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, φέρνει εξειδικευμένο γεωτρύπανο προκειμένου να κάνει δύο πολλά υποσχόμενες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της ΑΟΖ.

Οι εκτιμήσεις θέλουν στο συγκεκριμένο τεμάχιο να κρύβονται τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr. Για τις κινήσεις αυτές Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες παρέχουν πλήρη πολιτική στήριξη σε Αθήνα και Λευκωσία καθώς και στο Τελ Αβίβ (EastMed).

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κοιτασμάτων στην Κρήτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανέδειξε τις εταιρείες της κοινοπραξίας Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ ως επιλεχθείσες συμμετέχουσες των δύο θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, έπειτα από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Πλέον η ΕΔΕΥ διαπραγματεύεται με τις εταιρείες για τα δύο σχέδια σύμβασης. Εκτιμάται ότι οι εργασίες αυτές θα τελειώσουν στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια είναι στα χέρια του υπουργού ώστε τα κείμενα να αποσταλούν στο ελεγκτικό συνέδριο, ύστερα να υπογραφούν και τέλος να κυρωθούν από τη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ