Πότε θα εκκενωθεί η Αγορά Μοδιάνο;

Πότε θα εκκενωθεί η Αγορά Μοδιάνο;

Νέο ιδιοκτήτη αποκτά η εμπορική στοά Μοδιάνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διασωζόμενη αγορά τροφίμων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα ορόσημα της πόλης ενώ είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας.

 

Αυτή την περίοδο αποχωρούν οι εναπομείναντες ενοικιαστές, προκειμένου να αναπαλαιωθεί και να επαναλειτουργήσει με ορίζοντα τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.

Σε αυτήν υπάρχουν σήμερα 124 διαμορφωμένα καταστήματα, ενώ ο στόχος είναι να μετατραπεί σε υπερσύγχρονη σκεπαστή αγορά τροφίμων και τουριστική ατραξιον για τη Θεσσαλονίκη.

Στο ακίνητο αναμένεται να γίνουν επενδύσεις της τάξης των 4,5-5 εκατ. ευρώ, αν και το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου περιήλθε τον περασμένο Ιούλιο από το ΤΑΙΠΕΔ στην «One Outlet Α.Ε», στην οποία μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει εξ αδιαιρέτου σε περίπου 60 ιδιοκτήτες).

Η «One Outlet AE» είχε υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ, στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η εταιρεία είχε αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού, την οποία συνέστησε το ΤΑΙΠΕΔ για τις ανάγκες του διαγωνισμού.

Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο μπήκε το 1922. Όταν ολοκληρώθηκε, το 1925, το όνομα που ήταν γραμμένο στο μέτωπο του συγκροτήματος της Αγοράς, ήταν «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ».

Στην πορεία όμως, το όνομα του οίκου των πανίσχυρων Μοδιάνο παραγκώνισε εκείνη την επίσημη ονομασία, παρότι η μεγάλη αυτή εβραϊκή οικογένεια ήταν τότε σε κρίση. Το κτίριο της αγοράς κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια που συνέταξαν ο J.Oliphant (ως αρχιτέκτων) και ο Ελί Μοδιάνο (ως μηχανικός και κύριος του έργου).

Ο τίτλος στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν «Bazar Central Salonique». Η αγορά ήταν χτισμένη στην περιοχή εκείνη, όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, προέβλεπε να δημιουργηθούν τα «bazaars» της πόλης. Το εμβαδόν του κτιρίου της Αγοράς, είναι 2681 τετραγωνικά και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα.