Ο ΔΕΣΦΑ, η Snam και ο τρίτος γύρος

Τι ποσό προσέφερε η δεύτερη κοινοπραξία - Τα επόμενα βήματα

Ο ΔΕΣΦΑ, η Snam και ο τρίτος γύρος


Σε σημαντική επιτυχία φαίνεται ότι εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα ξεπέρασε κατά πολύ τα 500 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά για το 66% του ΔΕΣΦΑ και έχει περιθώριο 2 ημερών προκειμένου να καταθέσει μια έστω και συμβολικά υψηλότερη προσφορά στο διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΣΦΑ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία των Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. προσέφερε 535 εκατ. ευρώ και η κοινοπραξία των Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και EBRD προσέφερε 457 εκατ. ευρώ.

Τα δύο επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν προσφορές ήταν:

• Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.

• Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε από την Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα αρμόδια όργανα της ΕΛΠΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Η προσφορά πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ είναι σημαντικά υψηλότερη, όχι μόνον από τα 400 εκατ. ευρώ που είχαν δώσει στον προηγούμενο διαγωνισμό οι Αζέροι της Socar, αλλά και από τα επίπεδα στα οποία κυμάνθηκαν οι προσφορές κατά τον πρώτο γύρο του τωρινού διαγωνισμού.

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να δοθεί η απάντηση της κοινοπραξίας στο αίτημα για βελτιωμένη προσφορά ενώ στη συνέχεια θα ανακηρυχθεί και επίσημα προτιμητέος επενδυτής το σχήμα Snam, Fluxys, Enagas. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από τα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Σημειώνεται ότι από το συνολικό τίμημα των 535 εκατ. ευρώ (σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση στο τίμημα) τα 283,7 εκατ. ευρώ θα πάνε στα ΕΛΠΕ που πωλούν μερίδιο 35% του ΔΕΣΦΑ και τα 251,3 εκατ. ευρώ θα πάνε στο Δημόσιο που πωλεί μερίδιο 31%.

Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ελεγκτικό Συνέδριο, κύρωση σύμβασης από τη βουλή) προκειμένου να κλείσει οικονομικά η συναλλαγή κάτι που μπορεί να γίνει εντός του έτους.

Η ιταλική εταιρεία, που έχει δηλώσει ότι έχει θέσει ως στόχο να συνεισφέρει στο στόχο η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο για το φυσικό αέριο, θα ανοίξει άμεσα στο επόμενο διάστημα γραφεία στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ