Μεγάλα deals προ των πυλών

Οι πολύφερνες νύφες του ελληνικού επιχειρείν, η… προίκα τους και οι υποψήφιοι μνηστήρες

Μεγάλα deals προ των πυλών

Μεγάλες αλλά δύσκολες συμφωνίες επίκεινται το επόμενο διάστημα  στους κλάδους  των υποδομών, της τεχνολογίας και της υγείας ενώ ελληνικά και ξένα funds ανταγωνίζονται για  ευκαιρίες και μελλοντικές αποδόσεις.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Τα χαρτοφυλάκια επιχειρήσεων των τραπεζών και οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις με προοπτική, αποτελούν τους στόχους και στο πρώτο εξάμηνο του 2018, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Forthnet, αλλά και το ΥΓΕΙΑ, το ΔΕΣΦΑ αλλά και το Νεώριο, ενώ νέος γύρος επαφών ξεκινά για την Εθνική Ασφαλιστική μετά την αποτυχία του deal με την Exin. Την ίδια στιγμή δυναμικές εταιρείες αναζητούν κεφάλαια από επενδυτές για την ανάπτυξή τους είτε με αύξηση κεφαλαίου είτε με εταιρικά ομόλογα.

Forthnet

Το ενδιαφέρον πολυεθνικών επενδυτικών σχημάτων είναι έντονο για τον κλάδο ψυχαγωγίας και επικοινωνιών στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Forthnet με την κατάθεση των πέντε δεσμευτικών προτάσεων όσο και από την πρόσφατη πώληση της Cyta Hellas στην Vodafone για περίπου 120 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα κατέθεσαν προσφορές οι κοινοπραξίες Vodafone-Wind, Athena-Odysee, Golden Tree – Cyrus (που ελέγχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Wind), η Pillarstone και το ΑΝΤ1 Group. Επίσης οι δανείστριες τράπεζες έχουν στα χέρια τους κατατεθειμένη από τον Οκτώβριο του 2017 ακόμα μία πρόταση, αυτήν του fund “Apollo Global Management”, η οποία δεν προέβλεπε «κούρεμα» των δανείων αλλά επιμήκυνση τους ενώ προέβλεπε εισροή 60 εκ. ευρώ για την εταιρεία.

ΥΓΕΙΑ

Ανέβηκε το θερμόμετρο για το Υγεία λογω της φημολογίας για επικείμενη Δημόσια Πρόταση από το CVC Capital στην τιμή του 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Εαν γίνει θα είναι η επόμενη δημόσια πρόταση μετά από αυτήν του Ιατρικού Αθηνών που είχε γίνει στα 0,45 λεπτά, ενώ λέγεται ότι στην περίπτωση αυτή το Ιατρικό Αθηνών θα απαντήσει με νέα δημόσια πρόταση. Προς το παρόν το μόνο που έχει γίνει σύμφωνα με πηγές από το Υγεία, είναι επαφές διαφόρων funds που προσεγγίζουν την εταιρεία, η οποία αποτελεί πολύφερνη νύφη λόγω της θέσης της στον κλάδο, η οποία όμως δεν μπορεί να αγοραστεί φθηνά: Με την τιμή μετοχής στα 0,88 ευρώ , η συνολική αποτίμηση του «Yγεία» είναι στα 270 εκατ. ευρώ και αν πράγματι οι προσφορές φτάσουν το 1,3 ευρώ, τότε η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης θα ανέβει στα 397,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνειά του ανέρχονται σε 155,9 εκατ. ευρώ .

STOIXIMAN

Με μερίδιο 48% στην αγορά Online τυχερών παινιδιών, η Gambling Malta που διαχειρίζεται το Stoiximan.gr, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου και το 2017 και παρουσίασε μικτά κέρδη στα 136,2 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 38%, αυξάνοντας την αποτίμησή της. Ενα χρόνο πριν το διαγωνισμό για τις μόνιμες άδειες, ετοιμάζεται για αύξηση κεφαλαίου ενώ αποτελεί πολύφερνη νύφη για όποιον θέλει να πρωταγωνιστήσει στην αγορά και προσεγγίζεται από ...μνηστήρες,. Φήμες ότι και ο ΟΠΑΠ έχει επιχειρήσει να αγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό, διαψεύδονται από την εταιρεία.

ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία είναι η πώληση του ΔΕΣΦΑ, καθώς αναμένεται η κατάθεση βελτιωμένων προσφορών από την κοινοπραξία των Snam-Fluxys και την κοινοπραξία Reganosa-Transgaz- EBRD. Τα δύο προσφερόμενα τιμήματα υπερέβαιναν τα 400 εκατ. ευρώ, (το ποσό εξαγοράς που είχε διαμορφωθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό), ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι εταιρεία είχε διαθέσιμα 227,8 εκατ. στο τέλος του 2017 και 85 εκ. ευρώ κέρδη...

Οι βελτιωμένες προσφορές αναμένεται να κατατεθούν αμέσως μετά το Πάσχα και ο νέος γύρος να κλείσει εντός ολίγων εβδομάδων.

ΝΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ

Λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Νεωρίου στο Πρωτοδικείο Σύρου ενώ η προεργασία έχει προχωρήσει για τη μεταβίβασή τους στο ελληνοαμερικανικό σχήμα της ΟΝΕΧ, συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα. Η ΟΝΕΧ φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Σύρο σε κέντρο των ναυτιλιακών εργασιών και επισκευών της Ανατολικής Μεσογείου προγραμματίζοντας επενδύσεις 20 εκ. ευρώ. Αν η υπαγωγή του Ναυπηγείου σε καθεστώς εξυγίανσης και η αποχώρηση Ταβουλάρη ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ο νέος επενδυτής θα αναλάβει το Νεώριο από το Σεπτέμβρη.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Μετά και τον επίσημο τερματισμό της σύμβασης με την Exin για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προτίθεται να μπει σε απευθείας συζητήσεις με την Fosun. Ο κινεζικός επενδυτικός όμιλος έχει εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον του δηλώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προχωρήσει εκ νέου σε έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας (due diligence) προτού προχωρήσει σε ανανεωμένη προσφορά.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ