«Κονταροχτυπιούνται» οι δύο μνηστήρες για τον ΔΕΣΦΑ

«Κονταροχτυπιούνται» οι δύο μνηστήρες για τον ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία για την διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ μπαίνουν οι δύο κοινοπραξίες.

 

Οι δύο κοινοπραξίες, οι οποίες έχουν υποβάλλει δεσμευτικές προσφορές - η πρώτη της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional και της βελγικής Fluxys και η δεύτερη της ισπανικής Reganosa, της ρουμανικής Transgaz, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) - φαίνεται ότι κονταροχτυπιούνται για την τελική επικράτηση.

Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ ερευνά τα δικαιολογητικά των δύο δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή και παραμένει άγνωστο ακόμη το τίμημα, σε κυβερνητικά γραφεία κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες, έγγραφο της Κομισιόν, με το οποίο οι Βρυξέλλες πιστοποιούν ότι η Ρουμανική Τransgaz, που προστέθηκε πρόσφατα στο σχήμα της Ισπανικής Reganosa, ελέγχεται από την ΕΕ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην Ρουμανία.

Η Ρουμανία διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Πρόκειται για παλιότερη υπόθεση που λόγω επικαιρότητας επανέρχεται στο προσκήνιο, αν και η σχετική ανακοίνωση της ΕΕ εκδόθηκε την 1η Ιουνίου του 2017.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, διερευνάται εάν η εταιρεία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ (άρθρο 102 της Συνθήκης ΕΚ), υιοθετώντας μία στρατηγική περιορισμού των διαδρομών εφοδιασμού αερίου για άλλα κράτη μέλη, είτε εφαρμόζοντας αυξημένα τέλη διασύνδεσης, είτε με περιορισμένες επενδύσεις σε αναγκαία έργα υποδομής, ή με άλλες μεθόδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ