Νέοι παίκτες στην e-αγορά χρήματος

Αλλαγές στην ψηφιακή τραπεζική από το 2018

Νέοι παίκτες στην e-αγορά χρήματος

Τα πάνω κάτω έρχονται στον τραπεζικό κλάδο με την είσοδο νέων παικτών στις υπηρεσίες πληρωμών. Ήδη μεγάλοι όμιλοι προετοιμάζουν τη δραστηριοποίησή τους στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα με τη δημιουργία ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα νιώσουν μεγάλη πίεση από τους ανταγωνιστές τους, οι οποίοι χωρίς το βαρίδι των καταστημάτων θα διεκδικήσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους μερίδια από την πίτα μιας αγοράς που μετασχηματίζεται και ηλεκτρονικοποιείται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cosmote, που ελέγχεται από τον γερμανικό κολοσσό Deutsche Telekom, έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος για την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος και αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταθέσει επίσημο αίτημα.

Ένα ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος δεν μπορεί να προσφέρει καταθετικούς λογαριασμούς ή δανειακά προϊόντα όμως βάσει της άδειάς του μπορεί να διαθέτει ηλεκτρονικά πορτοφόλια τα οποία μπορούν να «φορτώνονται» με όλους τους τρόπους (μετρητά, χρέωση κάρτας, έμβασμα από άλλη τράπεζα) και στη συνέχεια να χρησιμοποιούνται για online συναλλαγές.

Η Cosmote μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πελατών της στη νέα προπληρωμένη κάρτα που εξέδωσε πρόσφατα σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, έχει αποφασίσει να κινηθεί πιο επιθετικά, με την είσοδό της στην ψηφιακή αγορά χρήματος. Μέσω του μεγάλου πελατολογίου της, με δεδομένο ότι οι ενεργές συνδέσεις ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ, αλλά και των καταστημάτων της με τα σήματα Cosmote και Γερμανός που ξεπερνούν τα 500, στοχεύει σε δυναμική διείσδυση στην αγορά.