Στα Βαλκάνια για επενδύσεις ετοιμάζεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Τα τέσσερα έργα με επενδύσεις μέχρι το 2020 στην ελληνική αγορά

Στα Βαλκάνια για επενδύσεις ετοιμάζεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες


Ιδιώτες επενδυτές προσελκύει η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» για την αγορά φωτοβολταϊκών πάρκων σε Αλβανία, Κόσσοβο και Ουκρανία για τα οποία φέρεται να έχει λάβει και διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από την EBRD και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην ελληνική αγορά, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σκοπεύει να διεκδικήσει μερίδιο από την «πίτα» των διαγωνισμών για νέα ισχύ ΑΠΕ που θα προκηρυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Στο σχεδιασμό της περιλαμβάνονται και τέσσερις γραμμές επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, τα οποία έχει αρχίσει σταδιακά να θέτει σε εφαρμογή. Δραστηριότητες οι οποίες σηματοδοτούν και τη στροφή της δημόσιας επιχείρησης στη νέα εποχή που θέλει τον περιορισμό της στη λιγνιτική παραγωγή.

Στον προγραμματισμό της εταιρίας βρίσκονται έργα ισχύος άνω των 4000 μεγαβάτ, εκ των οποίων περιλαμβάνει 18 projects συνολικής ισχύος 90,48 MW και συνολικού ύψους κεφαλαιουχικών δαπανών 113 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 14 αιολικά πάρκα και τέσσερα υδροηλεκτρικά τα οποία θα αποκατασταθούν και θα είναι έτοιμα σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019. Για αυτά μάλιστα υπογράφηκε πρόσφατα συμφωνία με την ΕΤΕπ για χρηματοδότηση ύψους 85 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις ύψους 430 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το 2020 ισχύος 244 MW. Στη λίστα περιλαμβάνονται αιολικά, γεωθερμία καθώς και συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας.

Η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ιδιοκτήτες έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες ώστε με συμμετοχή 50% να αποκτήσει πρόσβαση σε ισχύ 400 MW.
Τέλος έχουν υποβληθεί αιτήσεις προς αδειοδότηση για έργα 3,780 MW.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ