Στις ΗΠΑ «πλάθει» πίτες η «Αlfa» ζύμη

Η εταιρεία από την Κοζάνη δρομολογεί επενδύσεις 6,5 εκατ. ευρώ

Στις ΗΠΑ «πλάθει» πίτες η «Αlfa» ζύμη

 


Την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα τριετίας, προγραμματίζει η βιομηχανία παραγωγής καταψυγμένων προϊόντων ζύμης «alfa» Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της τόσο στην αγορά της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης της εταιρείας, το 27% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 35 χώρες. Η εταιρεία έχει συστήσει θυγατρικές σε Αμερική, Σερβία και Ρουμανία. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί ένα boutique κατάστημα με την επωνυμία alfa pie house με στόχο να «σκανάρει» την αγορά των ΗΠΑ ώστε να διαπιστωθεί αν η πίτα και η μεσογειακή διατροφή ταιριάζουν με τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, εξετάζονται οι προοπτικές επέκτασης της παρουσίας της ελληνικής εταιρείας στις ΗΠΑ.

Ο κύκλος εργασιών της alfa ζύμες έκλεισε το 2016 στα 29 εκατ. ευρώ, τα κέρδη ebitda ανήλθαν στα 4,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,25 εκατ. ευρώ. Γενικότερα η εταιρεία εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7% και διατηρεί έναν υγιή ισολογισμό με ίδια κεφάλαια 31,8 εκατ. και δανεισμό μόλις στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Για το τρέχον έτος η διοίκηση εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί κατ’ ελάχιστον στα επίπεδα του 7%. Η εταιρεία την τελευταία πενταετία έχει καταβάλει 11,6 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, 21,85 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσία και στηρίζει με κάθε τρόπο την τοπική κοινωνία της Κοζάνης.
Η alfa έχει εισαχθεί στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Κύπρου (ΧΑΚ).

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1950 στην Κοζάνη και το 1985 πήρε τη σημερινή της μορφή. Είναι η πρώτη εταιρεία που έδωσε όνομα σε πίτα, όπως και η πρώτη που λανσάρισε πίτα σε χάρτινο ταψάκι.

Οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Κοζάνη σε έκταση 14.000 τ.μ. όπου απασχολούνται 312 άτομα μόνιμο προσωπικό. Στην Ελλάδα διαθέτει 11.000 σημεία πώλησης (supermarket, φούρνοι, catering κ.α.)