Με ποια τράπεζα «ανοίγει» ο χορός των πλειστηριασμών

Τι προβλέπεται

Με ποια τράπεζα «ανοίγει» ο χορός των πλειστηριασμών

 

Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες επιχειρούν ολομέτωπη επίθεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι «οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη μεν σημασία για τους πολίτες, περιορισμένη δε οικονομική αξία για τις ίδιες. Μάλιστα όλη την περίοδο της κρίσης στάθηκαν δίπλα στους συνεπείς δανειολήπτες».

Αν και στα συρτάρια τους έχουν ήδη αποφάσεις που τους δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε περίπου 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι τράπεζες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από ακίνητα η αξία των οποίων είναι άνω των 300.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά είναι επαγγελματικά αλλά και οικιστικά.

Οι πλειστηριασμοί είναι βασικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η συμβολή τους ορίζεται στο 30% της επίτευξης του στόχου για τη μείωση των NPLs μέχρι τα τέλη του 2019. Κυρίως, όμως, οι πλειστηριασμοί είναι το μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη οφειλών. Εάν αυτοί δεν γίνουν, τότε οι τράπεζες δεν θα ανακτήσουν οφειλές και δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια

Το χορό των εκποιήσεων ανοίγει η Eurobank, η οποία βγάζει στο σφυρί την περιουσία 7 οφειλετών της.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, με την αξιοποίηση της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πάντως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν και 177 πλειστηριασμοί σε φυσικό περιβάλλον, δηλαδή σε Ειρηνοδικεία, με επισπεύδοντες τόσο τραπεζικούς ομίλους, όσο και τρίτους (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα).

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεχωρίσει 10.000 ακίνητα από το στοκ των ενεχύρων τους, με στόχο να βάλουν στα ταμεία τους «ζεστό χρήμα» 2,5 δισ. ευρώ το επόμενο 12μηνο.

Από αυτά, τα περίπου 6.500 αφορούν σε επαγγελματική στέγη, ενώ τα 3.500 αποτελούν οικιστικά ακίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ