Στην τελική ευθεία για τον ΔΕΣΦΑ

Όλο το παρασκήνιο

Στην τελική ευθεία για τον ΔΕΣΦΑ

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

 

Προ ημερών τα δύο επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του διαχειριστή του συστήματος αερίου, υπέγραψαν το προβλεπόμενο σύμφωνο εμπιστευτικότητας. Πρόκειται για την κοινοπραξία των εταιρειών Snam (Ιταλία), Enagas (Ισπανία), Fluxys (Βέλγιο) και Nederlandse Gasunie (Ολλανδία), καθώς και την ισπανική Regasificadora del Noroeste.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει και η εικονική τράπεζα πληροφοριών, το λεγόμενο VDR (Virtual Data Room). Στο VDR οι επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την εταιρεία ώστε να ξεκινήσουν τον νομικό και οικονομοτεχνικό έλεγχο του ΔΕΣΦΑ.

Στόχος είναι να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές πριν τα Χριστούγεννα, ώστε στη συνέχεια το αργότερο στις αρχές του 2018 να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής και να προχωρήσουν στους πρώτους μήνες του νέου έτους οι απαραίτητες εγκρίσεις και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι από την επόμενη φάση του διαγωνισμού αποκλείστηκαν η γαλλορουμανική κοινοπραξία των GRTgaz και Transgaz, η αυστραλιανών συμφερόντων Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, η καταρινή Powerglobe και η αμερικανική Integrated Uility Services (INTUS). Οι δύο τελευταίες αποκλείστηκαν επειδή δεν ήταν πιστοποιημένοι διαχειριστές ευρωπαϊκών συστημάτων φυσικού αερίου, όπως προέβλεπε η προκήρυξη.

Η γαλλορουμανική κοινοπραξία και η αυστραλιανών συμφερόντων Macquarie, η οποία έχει παρουσία σε ευρωπαϊκές χώρες και ως εκ τούτου ήταν πιστοποιημένοι διαχειριστές ευρωπαϊκών συστημάτων, αποκλείστηκαν επειδή δεν πληρούσαν άλλον όρο της προκήρυξης, δηλαδή αυτόν που προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιοκτησιακά διαχωρισμένοι, δηλαδή να μην διατηρούν ιδιοκτησιακή σχέση με εταιρεία που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ή την εμπορία φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να «τρέξει» γρήγορα, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για ολοκλήρωση της πώλησης στο τέλος του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ