Αγώνες... ταχύτητας στο διαδίκτυο
Η ενίσχυση επενδύσεων οπτικών ινών από Ευρωπαϊκά κονδύλια που διαχειρίζεται η Ελληνική Κυβέρνηση και η μεγάλη υστέρηση σε ταχύτητες σήμερα δημιουργεί ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού, το γρήγορο ίντερνετ. Στη μάχη αυτή ο ΟΤΕ από τη μια επιχειρεί να αξιοποιήσει, το μέγιστο, το δίκτυο χαλκού που διαθέτει, και επενδύει συστηματικά για την αναβάθμιση των καμπίνων του μέσω της τεχνολογίας VDSL-vectoring, ώστε να μπορεί να προσφέρει τα 100 mbps το συντομότερο δυνατό, με οπτική ίνα μέχρι την καμπίνα (όχι μέχρι το σπίτι). O OTE ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αυξάνει σε 1,5 δισ. ευρώ τις επενδύσεις του για την ανάπτυξη Δικτύων Νέας Γενιάς σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία την τετραετία 2017-2020, ενώ έχει ήδη επενδύσει πάνω από €2 δισ. την περασμένη εξαετία. Ο σχεδιασμός της εταιρείας αφορά σε πρώτη φάση οπτική ίνα μέχρι τις καμπίνες, όπου μέσω της τεχνολογίας vectoring επιτυγχάνεται ταχύτητα 100Mbps στο υπάρχον δίκτυο χαλκού.
Ήδη, παρέχει πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως και 50 Mbps στο 46% του πληθυσμού, με την κάλυψη του δικτύου VDSL COSMOTE να αυξάνεται συνεχώς, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει φτάσει τα 100 Mbps στο 80% των 168 αστικών κέντρων που έχει αναλάβει μέσω του διαγωνισμού της ΕΕΤΤ. «Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home)» ανέφερε η τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας.
Η Forthnet ανακοίνωσε επενδυτική συνεργασία με τις κινέζικες Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και KaiXinRong Group Co. Ltd, για να επενδύσει 350 εκ. ευρώ στην επόμενη τριετία σε δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Και ενώ όλοι μιλούν για σχεδιασμούς και προγράμματα διετίας, δύο νέες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, η INALAN στην Αθήνα και η HCN στη Θεσσαλονίκη κάνουν την εμφάνισή τους, σκάβοντας τους δήμους και περνώντας εδώ και τώρα, οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.
Η Wind κάνει την Καλαμάτα... πύραυλο
«Η τεχνολογία και οι υποδομές στην υπηρεσία της ελληνικής οικονομίας» ήταν το «μότο» της Wind Hellas το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα. Ο όμιλος παρουσίασε επίσημα το νέο δίκτυο οπτικών ινών, υπερ-υψηλών ταχυτήτων, που αναπτύσσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο Νάσο Ζαρκαλή να υπογραμμίζει τη σημασία τέτοιου είδους επενδυτικών πρωτοβουλιών ως εργαλείου «εξόδου» από την κρίση.
«Το θέμα δεν είναι εάν η χώρα θα βγει από την κρίση, αλλά το πώς», σημείωσε ο κ. Ζαρκαλής για να προσθέσει πως στην διαδικασία αυτή, οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι καθοριστικής σημασίας. Εξηγώντας το ρόλο της WIND σε αυτό το περιβάλλον, επεσήμανε ότι ο όμιλος, εδώ και τρία χρόνια υλοποιεί τον στρατηγικό μετασχηματισμό του από εταιρεία επικοινωνιών σε πάροχο υποδομών: «Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά».
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο η Wind αναπτύσσει και το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών (FFTx) που είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού της σχεδιασμού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το νέο δίκτυο που «στήθηκε» πιλοτικά στην Καλαμάτα (όπου έγινε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση σε πραγματικές συνθήκες) και τη Νέα Σμύρνη θα προσφέρει ευρυζωνικές ταχύτητες που θα ξεκινούν από 100Μbps και θα φτάνουν το 1Gbps. Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, ενώ εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες στις δυο πόλεις, δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών.
ΕΕΤΤ. Εφόσον υπάρξει η σχετική έγκριση της ΕΕΤΤ (το πρόγραμμα υπερυψηλών ταχυτήτων αναμένεται να λάβει έγκριση τον Ιούνιο και για τους τρεις μεγάλους παρόχους τηλεπικοινωνιών) η Καλαμάτα θα γίνει η πρώτη ελληνική πόλη που θα συνδεθεί στα δίκτυα νέας γενιάς καθώς η WIND είναι έτοιμη να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών στην πόλη, έχοντας καλύψει το 88% των γραμμών της. Έτσι οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεκινούν από τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με την σημερινή πραγματικότητα που οι ταχύτητες δεν «πιάνουν» τα 24 Mbps του ADSL ή τα 50 Mbps του VDSL λόγω τεχνικών περιορισμών.
Σύμφωνα με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που έχει καταθέσει η WIND Ελλάς στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Για την κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της WIND δοκίμασε τρεις τεχνολογίες :
- Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), επιτυγχάνοντας ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps για τον τελικό οικιακό χρήστη
- Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι την εισοδο του κτιρίου, που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300Mbps και έως 800 Mbps.
3.Fiber to the Home (FttH): όπου η οπτική ίνα «μπαίνει» στον σπίτι του χρήστη αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ