Δύο πετρελαϊκοί όμιλοι «ταράζουν τα νερά» στην Ελλάδα

Δύο πετρελαϊκοί όμιλοι «ταράζουν τα νερά» στην Ελλάδα
Στο στόχαστρο βάζουν πετρελαϊκοί κολοσσοί τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας χρησιμοποιώντας ως όχημα τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και την Energean Oil & Gas.

Τα πλάνα των ξένων «παικτών» άλλαξαν μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο καθώς και με τις άλλες ανακαλύψεις σε Κύπρο και Ισραήλ, οι μεγάλοι της πετρελαϊκής βιομηχανίας βλέπουν ξανά την περιοχή.

Οι δύο εγχώριοι όμιλοι τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean Oil & Gas έχουν επιδοθεί τον τελευταίο χρόνο σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, επιδιώκοντας τη σύναψη συμμαχιών ώστε να διεκδικήσουν από κοινού πετρελαιοπιθανές περιοχές.

Τα ΕΛΠΕ έφεραν τη γαλλική Total και την ιταλική Edison, με τις οποίες συμμετείχαν και στις προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες από το 2012 μέχρι και το 2015. Εδώ και έναν χρόνο, ο ίδιος όμιλος ξεκίνησε τις προσπάθειες να φέρει και τον κολοσσό της ExxonMobil. Το πέτυχε πρόσφατα και προχωρά σε μια νέα κοινοπραξία μαζί και με τη γαλλική Total.

Από την άλλη μεριά, η Energean Oil & Gas, πρόσφατα ανακοίνωσε την επίσημη συνεργασία της με τον ισπανικό πολυεθνικό κολοσσό Repsol. Σύστησαν κοινοπραξία, με τους Ισπανούς να έχουν το 60% και το υπόλοιπο 40% η Energean για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα οικόπεδα της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιωαννίνων.

Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στα σχέδια των ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ, που σκανάρουν όλη τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Οι τρεις εταιρείες είναι πιθανόν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη θαλάσσια έκταση που ξεκινά από τα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου μέχρι και τη Γαύδο της Κρήτης.

Στο μικροσκόπιό έχουν μπει όλο το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι και νότια της Κρήτης. Σε αυτήν την έκταση υπάρχουν και τα οικόπεδα που είχαν βγει στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων του 2014-2015. Σε αυτά να σημειωθεί ότι είχε υποβάλει προσφορές η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, κατεβαίνοντας μόνη στον διαγωνισμό, αλλά και μαζί με την Total και την Edison.

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών εταιρειών είναι και τα ποσοστά της συμμετοχής τους στην κοινοπραξία. Οι δύο μεγάλοι «παίκτες» θα έχουν την πλειοψηφία, με τα ΕΛΠΕ κατά πάσα πιθανότητα να κρατούν το 20%.

H Energean Oil & Gas μαζί με τη Repsol, εξετάζουν τα δεδομένα στο Ιόνιο Πέλαγος και δεν αποκλείεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος είτε για περιοχές οι οποίες δεν παραχωρήθηκαν στον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό είτε και για άλλες, που δεν είχαν καν βγει σε διαγωνιστική διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ