Έρχονται επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς

Έρχονται επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς
Μεγάλα επενδυτικά projects ετοιμάζονται να τρέξουν τα επόμενα χρόνιας. Ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος της χώρας φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς είναι το «κλειδί» της επιβίωσης.

Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία για την ανάπτυξη/αναβάθμιση δικτύων νέας γενιάς. Από αυτά το 1 δισ. ευρώ αφορά στην Ελλάδα (τα δίκτυα σταθερής και κινητής) και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε Αλβανία και Ρουμανία.Η διοίκηση του ΟΤΕ πρόσφατα, μάλιστα, αναθεώρησε προς τα πάνω τον επενδυτικό του προϋπολογισμό, αυξάνοντάς τον κατά 200 εκατ. ευρώ (ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ). Ο ΟΤΕ θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις μέσα από τα διαθέσιμά του –ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ– αλλά και μέσω δανεισμού.

Με τη συμφωνία της Forthnet με την κινεζική ΖΤΕ για την υλοποίηση γιγαντιαίου επενδυτικού προγράμματος κατασκευής δικτύων και υποδομών. Οι δύο εταιρείες εξέφρασαν τη βούληση να διερευνήσουν μια επένδυση έως 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια για την υλοποίηση νέου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης στην Ελλάδα, με βάση την τεχνολογία των οπτικών ινών, που θα παρέχει ταχύτητες σύνδεσης 1 Gbps.

Χθες η Wind Ελλάς κατέθεσε επενδυτικό πλάνο για δίκτυο οπτικών ινών (FFTx) στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Το επενδυτικό πλάνο κατατέθηκε στην ΕΕΤΤ στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας του κανονισμού "vectoring" η οποία θα καθορίσει τον οδικό χάρτη για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας σε επίπεδο υποδομών.

Έχοντας ήδη προγραμματίσει επενδύσεις για δίκτυα νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, που θα αγγίξουν το μισό δισ. ευρώ ως το 2022, η Wind Ελλάς στο πλάνο της για τις οπτικές ίνες αναφέρει αναλυτικά τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες θα επικεντρωθεί καθώς και τις καινοτόμες τεχνολογίες που θα αναπτύξει ώστε να προσφέρει ευρυζωνικές ταχύτητες που θα ξεκινούν από 100 Μbps και θα φτάνουν το 1Gbps.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 2 Ιουνίου η ΕΕΤΤ θα ανακοινώσει τον τελικό κανονισμό για το ποιες περιοχές θα επενδύσουν – ξεχωριστά – οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι τοποθεσίες δηλαδή που «εγκρίθηκαν» για να αναπτύξουν τα δικά τους δίκτυα νέας γενιάς, με πολύ υψηλές ταχύτητες.
Ο κανονισμός μεταξύ άλλων προβλέπει το «μοίρασμα» των περιοχών στους παρόχους, ανάλογα με το που έχουν προτείνει να επενδύσουν. Κάθε περιοχή θα «δεσμεύεται» από την εταιρεία που την κατοχυρώνει, με χρονοδιαγράμματα και απαιτήσεις, ενώ φυσικά κάθε εταιρεία θα υποχρεούται να διαθέτει το δίκτυό της σε όλο τον ανταγωνισμό, κατόπιν συμφωνίας για την χονδρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ